Manja slova Veća slova RSSDirektorat za odnose sa vjerskim zajednicama

24.07.2017.

Susret Zenka- Gjonlleshaj: Građansko crnogorsko društvo rezultat svijesti o univerzalnoj vrijednosti slobode

Susret Zenka- Gjonlleshaj: Građansko crnogorsko društvo rezultat svijesti o univerzalnoj vrijednosti slobode Sagovornici su se saglasili da je Crna Gora jedno raskršće civilizacija, mjesto susreta pravoslavlja, katolicizma i islama, judaizma. Društva sa takvih prostora često su, kao po pravilu, opterećena viševjekovnim sukobima i teško dosežu vrijednost građanskog društva, što u Crnoj Gori nije slučaj. Zajednički je ocijenjeno da je svijest o univerzalnoj vrijednosti slobode u najširem smislu, bez obzira na vjeru i naciju, omogućila crnogorskom društvu da se izgradi kao građansko,valorizujući na taj način bogatstvo različitosti koje ga krasi.

24.06.2017.

Čestitka ministra Zenke povodom nastupajućeg praznika Bajrama

Duhovni smisao Bajrama je jačanje zajedništva, solidarnosti, tolerancije i nastojanje da unaprijeđuje opšte dobro. Svima koji ga slave želim mir, zdravlje i radost u krugu svojih najmilijih,im njegova svjetlost obasja dušu i ispuni život najljepšim osećanjima, podari mudrost da odvoje dobro od zla i sačuva sve ono što imaju i vole.

15.06.2017.

Zenka-Alfandari: Jevrejska zajednica Crne Gore nije brojčano velika, ali primjetno doprinosi očuvanju ukupnog suživota

Zenka-Alfandari: Jevrejska zajednica Crne Gore nije brojčano velika, ali primjetno doprinosi očuvanju ukupnog suživota

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka ocijenio je u razgovoru sa predsjednikom Jevrejske zajednice Crne Gore Jašom Alfandarijem da je na području naše zemlje potrebno bolje poznavanje istorije jevrejskog naroda.

03.06.2017.

Ministar Zenka u posjeti Vladičanskom domu na Cetinju: Crnoj Gori potrebno jednako zalaganje za ukupno očuvanje sklada i suživota

Ministar Zenka u posjeti Vladičanskom domu na Cetinju: Crnoj Gori potrebno jednako zalaganje za ukupno očuvanje sklada i suživota

Temeljne vrijednosti su osnova, ne samo vjere, nego i bogatog suživota u viševjerskoj i višenacionalnoj Crnoj Gori, istakao je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka prilikom svoje posjete Vladičanskom domu na Cetinju.

26.05.2017.

Čestitka za Ramazan ministra Mehmeda Zenke

U ime Ministarstva za ljudska i manjinska prava i u svoje ime, Reisu Rifatu Fejziću i svim vjerskim službenicima Islamske zajednice u Crnoj Gori, kao i svim građanima i građankama islamske vjeroispovjesti,želim srećan početak devetog mjeseca hidžretskog kalendara - Ramazan.

26.05.2017.

Urimi i minidtrit Mehmed Zenka me rastin e fillimit të muajit të Ramazanit

Në emër të Ministrisë për të Drejtat e Njeriut dhe të Pakicave dhe në emrin e tim personal, Reisit të Malit të Zi Rifat Fejzic, zyrtarëve të Bashkësisë Islame e në Mal të Zi, si dhe të gjithë qytetareve dhe qytetarëve të fesë islame, u dëshiroj një fillim të lumtur të muajit të nëntë të kalendarit Hixhri - Ramazanit.

13.04.2017.

Uskršnja čestitka ministra Mehmeda Zenke

Budući da Uskrs slavi povratak u život Isusa Hrista,želim da svima koji ga proslavljaju donese novu nadu, spokoj, veće razumijevanje i poštovanje sebi bližnjeg, ali i opraštanje loših riječi, loših namjera i loših djela. Praznici poput ovog posebno ukazuju na potrebu da izbjegavamo podjele u cilju opšteg napretka naše zajedničke domovine Crne Gore.

13.04.2017.

Urimi për festat e Pashkëve

Në emër te Ministrisë për të Drejtat e Njeriut dhe Pakicave dhe në emrin tim personal të gjithë klerit Ortodoks dhe Krishtërë dhe të gjithë besimtareve dhe besimtarëve ju uroj përzemërsisht festen e Pashkëve duke ju uruar shëndet dhe lumturi.

09.04.2017.

Čestitka ministra za ljudska i manjinska prava povodom nastupajućeg jevrejskog praznika - Pesaha

U skladu sa vjerskim i univerzalnim vrijednostima Pesaha, koristim priliku da svim pripadnicima/ama Jevrejske zajednice u Crnoj Gori čestitam jedan od najvećih jevrejskih praznika Pesah, koji se u kontinuitetu obilježava u svijetu, već više od 2.500 godina.

24.03.2017.

Održana osma sjednica Mješovite komisije sa Islamskom zajednicom u Crnoj Gori

Održana osma sjednica Mješovite komisije sa Islamskom zajednicom u Crnoj Gori

Osma sjednica Mješovite komisije za praćenje sprovođenja Ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Islamske zajednice u Crnoj Gori, održana je danas u Medresi u Tuzima.