Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Директорат за односе са вјерским заједницама

15.05.2018.

Мехмед Зенка:Честитка поводом наступајућег мјесеца Рамазана

Мехмед Зенка:Честитка поводом наступајућег мјесеца Рамазана У име Министарства за људска и мањинска права и у своје име, Реису Рифату Фејзићу и свим вјерским службеницима Исламске заједнице у Црној Гори, као и свим грађанима и грађанкама исламске вјероисповјести, желим срећан почетак деветог мјесеца хиџретског календара - Рамазан.

22.04.2018.

Промоција европских вриједности „Слобода вјероисповјести –основно људско право“

Промоција европских вриједности  „Слобода вјероисповјести –основно људско право“

У процесу припреме извјештаја пред комитетима УН-а, Министарство за људска и мањинска права са осталим ресорима и правосудним органима координира израду извјештаја који би доприносио стварању вриједности грађанског друштва у Црној Гории, нарочито ако се имају у виду и темељне вриједности европског законодавства, посебно Лисабонског уговора и Повеље о људским правима Европске уније у којима је дефинисана слобода мисли, савјести и вјероисповјести као фундаментално људско право.

07.04.2018.

Мехмед Зенка:Нека празнични дани Васкрса протекну у срећи и у духу хришћанске љубави и склада

Мехмед Зенка:Нека празнични дани Васкрса протекну у срећи и у духу хришћанске љубави и склада

У име Министарства за људска и мањинска права и у своје име, упућујем честитке свом уваженом свештенству и православним вјерницима/ама, који велики хришћански празник Васкрс прослављају по јулијанском календару.

31.03.2018.

Мехмед Зенка: Нека Ускрс истакне и оснажи трајне људске вриједности

Мехмед Зенка: Нека Ускрс истакне и оснажи трајне људске вриједности

Према хришћанском вјеровању, Исус Христ је спасио човјечанство. Водећи се величином његове жртве зарад свеопштег и највећег добра, желим свим људима да пронађу своје истине и свјетлост у себи самима. Желим им да праштају више и имају више разумијевања према другим људима и тиме постигну склад и мир у себи и у свом окружењу.

29.03.2018.

Министар Зенка честитао Песах

Министар Зенка честитао Песах

Честитам Песах са жељом да сјећање на ослобођење Јевреја из мисирског заточеништва донесе духовни мир и унесе радост у Ваша срца на добробит свих људи добре воље. Нека порука Празника ослобођења вјечно освјетљава пут помирења, покајања и праштања, позивајући нас да заједно градимо свијет мира и међусобног поштовања.

25.03.2018.

Промоција европских вриједности „Религија, умјетност, култура“

Промоција европских вриједности „Религија, умјетност, култура“

У оквиру идеје о промоцији европских вриједности кроз организацију конференције о одговорности држава, институција и појединаца у борби против антисемитизма и антисемитских злочина из мржње тема дводневног скупа одржаног у Беранама била је религија, умјетност и култура. Представници академске заједнице и националних институција сагласили су се да је улога религије огромна у формирању етичких ставова и вриједности као и политичких процеса у савремном свијету.

12.03.2018.

Директорка Филиповић у радној посјети Уреду за верске скупности Републике Словеније

Генерална директорка Директората за односе са вјерским заједницама госпођа Жана Филиповић састала се са др Грегором Лесјаком, директором Уреда за верске скупности Републике Словеније.

05.03.2018.

Промоција европских вриједности слободе вјероисповјести "Религија и међурелигијски дијалог“

Промоција европских вриједности слободе вјероисповјести "Религија и међурелигијски дијалог“

Министарство за људска и мањинска права организовало је Конференцију „Религија и међурелигијски дијалог“ у Улцињу 03.-04. марта. Представници академске заједнице, националних институција, вјерских заједница и цивилног друштва су се сагласили да је интер-религијски дијалог темељ партиципативне демократије у Црној Гори, те да етичке вриједности које се налазе у темељу свих монотеистичких религија представљају оптималну платформу за изградњу складних међувјерских односа у црногорском друштву.

29.01.2018.

Црногорска делегација у Риму: Црна Гора конкретним активностима доприноси очувању вриједног културног, религијског и историјског наслеђа

Црногорска делегација у Риму: Црна Гора конкретним активностима доприноси очувању вриједног културног, религијског и историјског наслеђа

Министар вањских послова проф. др Срђан Дармановић учествовао је данас на Конференцији о одговорности држава, институција и појединаца у борби против антисемитизма и антисемитских злочина из мржње у региону ОЕБС-а која је одржана у Риму.Генерална директорица за односе са вјерским заједницама, госпођа Жана Филиповић, присуствовала је конференцији у саставу црногорске делегације испред Министарства за људска и мањинска права.

06.01.2018.

Честитка министра Мехмеда Зенке поводом најрадоснијег хришћанског празника Божића

Поводом Божића, најрадоснијег и највећег празника код хришћана у име Министарства за људска и мањинска права и у своје име, упућујем искрене честитке свом православном свештенству и монаштву, као и православним вјерницима/ама у Црној Гори.