Manja slova Veća slova RSSDirektorat za odnose sa vjerskim zajednicama

04.04.2015.

Čestitka povodom Uskrsa

U ime Ministarstva za ljudska i manjinska prava i u svoje lično ime, upućujem Vama kao i sveštenstvu, monaštvu i vjernicima/ama Katoličke crkve najsrdačnije čestitke povodom Uskrsa, najvećeg hrišćanskog praznika.

18.03.2015.

Reagovanje Ministarstva za ljudska i manjinska prava na događaj u Sutivanu

Povodom skrnavljenja fasade džamije u Sutivanu, na koju su bačene fekalije životinjskog porijekla, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, odnosno Direktorat za odnose sa vjerskim zajednicama, najoštrije osuđuje ovaj vandalski i sramni čin, i poziva nadležne organe da što prije otkriju i krivično procesuiraju počinioca ili počinioce ovog djela.

02.02.2015.

Reagovanje Ministarstva za ljudska i manjinska prava na tekst "Iz državne kase Mirašu 55.564 eura" objavljen u Dnevnom listu "Dan" 01.02.2015.

U dnevnom listu "Dan" od 1. februara 2015. godine objavljen je tekst "Iz državne kase Mirašu 55.564 eura" u kojem je protojerej stavrofor doc.dr Velibor Džomić, kooridnator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske, iznio niz neutemeljnih tvrdnji na račun Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

27.01.2015.

Obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

Obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

U školama su danas časovi istorije bili posvećeni temi ljudskog stradanja u genocidu koji su vršeni od strane nacista od 1939. do 1945. godine, odnosno Holokaustu. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u saradnji sa Ministarstvom prosvjete organizovalo je danas čas posvećen sjećanju na jedan od najsurovijih događaja u periodu Drugog svjetskog rata i žrtve, neminovnu i najtežu posljedicu svakog rata u Gimnaziji "Slobodan Škerović".

21.01.2015.

Uručena oprema za pripremu hrane po principima halal ishrane

Uručena oprema za pripremu hrane po principima halal ishrane

U Ministarstvu za ljudska i manjinska prava danas je upriličen sastanak povodom uručivanja posuda za pripremu hrane po principima halal ishrane. Sastanku su prisustvovali predsjednik Islamske zajednice u Crnoj Gori reis Rifat Fejzić, predstavnici/e Mješovite komisije za praćenje sprovođenja Ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Islamske zajednice u Crnoj Gori, te, direktor Kliničkog centra Crne Gore, opštih bolnica u Cetinju, Bijelom Polju, Pljevljima i Baru, specijalne bolnice Brezovik, kao i direktori Doma zdravlja u Rožajama i Pljevljima, kojima će biti isporučene posude za pripremu hrane po halal standardima.

15.01.2015.

Konferencija o slobodi vjeroispovjesti

Konferencija o slobodi vjeroispovjesti

Da sloboda misli, savjesti i vjeroispovjesti ima poseban značaj u Crnoj Gori, kao heterogenoj društvenoj zajednici, podsjetila je sve prisutne na današnjoj konferenciji o slobodi vjeroispovjesti načelnica Pejović ispred Ministarstva za ljudska i manjinska prava u Vladi Crne Gore. Pejović je naglasila da sloboda vjeroispovjesti, kao jedno od osnovnih ljudskih prava, treba da podstiče zaštitu uvjerenja pojedinca/ke po pitanju vjere, ali i da sloboda vjeroispovjesti treba i da hrabri uzajamno poštovanje i toleranciju jednih prema drugima, bilo da pripadaju vjerskim zajednicama ili su u pitanju pojedinci koji slove za ateiste.

06.01.2015.

Božićna čestitka ministra Numanovića svim pravoslavnim vjernicima/ama

Povodom nastupajućeg najradosnijeg i najvećeg hrišćanskog praznika Božića, u ime Ministarstva za ljudska i manjinska prava i u svoje lično ime, želim da uputim iskrene čestitke svom pravoslavnom sveštenstvu i monaštvu i svim pravoslavnim vjernicima/ama u Crnoj Gori.

24.12.2014.

Čestitka povodom nastupajućeg najvećeg hrišćanskog praznika Božića

Iskrene čestitke povodom nastupajućeg najvećeg hrišćanskog praznika Božića, u ime Ministarstva za ljudska i manjinska prava i u svoje lično ime, upućujem nadbiskupu barskom, monsinjoru Zefu Gašiju, kotorskom biskupu, monsinjoru Iliji Janjiću, svom sveštenstvu i redovništvu i svim katoličkim vjernicima, kao i svim protestantskim crkvama i zajednicama koje ovaj praznik proslavljaju po gregorijanskom kalendaru.

17.12.2014.

Ministar dr Numanović čestitao Hanuku pripadnicima/ama Jevrejske zajednice

U ime Ministarstva za ljudska i manjinska prava i svoje ime čestitam pripadnicima/ama Jevrejske zajednice veliki praznik svetlosti - Hanuku, u nadi da će doneti međusobno poštovanje, razumevanje i toleranciju.

15.12.2014.

Održana treća sjednica Mješovite komisije sa Islamskom zajednicom

Održana treća sjednica Mješovite komisije sa Islamskom zajednicom

Članovi/ce Mješovite komisije ispred Vlade Crne Gore i predstavnici/e Islamske zajednice u Mješovitoj komisiji Crne Gore, održali/e su treću sjednicu Mješovite komisije za praćenje sprovođenja Ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Islamske zajednice u Crnoj Gori, danas, 15.12.2014. u prostorijama Ministarstva za ljudska i manjinska prava.