Manja slova Veća slova RSSDirektorat za odnose sa vjerskim zajednicama

21.01.2015.

Uručena oprema za pripremu hrane po principima halal ishrane

Uručena oprema za pripremu hrane po principima halal ishrane U Ministarstvu za ljudska i manjinska prava danas je upriličen sastanak povodom uručivanja posuda za pripremu hrane po principima halal ishrane. Sastanku su prisustvovali predsjednik Islamske zajednice u Crnoj Gori reis Rifat Fejzić, predstavnici/e Mješovite komisije za praćenje sprovođenja Ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Islamske zajednice u Crnoj Gori, te, direktor Kliničkog centra Crne Gore, opštih bolnica u Cetinju, Bijelom Polju, Pljevljima i Baru, specijalne bolnice Brezovik, kao i direktori Doma zdravlja u Rožajama i Pljevljima, kojima će biti isporučene posude za pripremu hrane po halal standardima.

15.01.2015.

Konferencija o slobodi vjeroispovjesti

Konferencija o slobodi vjeroispovjesti

Da sloboda misli, savjesti i vjeroispovjesti ima poseban značaj u Crnoj Gori, kao heterogenoj društvenoj zajednici, podsjetila je sve prisutne na današnjoj konferenciji o slobodi vjeroispovjesti načelnica Pejović ispred Ministarstva za ljudska i manjinska prava u Vladi Crne Gore. Pejović je naglasila da sloboda vjeroispovjesti, kao jedno od osnovnih ljudskih prava, treba da podstiče zaštitu uvjerenja pojedinca/ke po pitanju vjere, ali i da sloboda vjeroispovjesti treba i da hrabri uzajamno poštovanje i toleranciju jednih prema drugima, bilo da pripadaju vjerskim zajednicama ili su u pitanju pojedinci koji slove za ateiste.

06.01.2015.

Božićna čestitka ministra Numanovića svim pravoslavnim vjernicima/ama

Povodom nastupajućeg najradosnijeg i najvećeg hrišćanskog praznika Božića, u ime Ministarstva za ljudska i manjinska prava i u svoje lično ime, želim da uputim iskrene čestitke svom pravoslavnom sveštenstvu i monaštvu i svim pravoslavnim vjernicima/ama u Crnoj Gori.

24.12.2014.

Čestitka povodom nastupajućeg najvećeg hrišćanskog praznika Božića

Iskrene čestitke povodom nastupajućeg najvećeg hrišćanskog praznika Božića, u ime Ministarstva za ljudska i manjinska prava i u svoje lično ime, upućujem nadbiskupu barskom, monsinjoru Zefu Gašiju, kotorskom biskupu, monsinjoru Iliji Janjiću, svom sveštenstvu i redovništvu i svim katoličkim vjernicima, kao i svim protestantskim crkvama i zajednicama koje ovaj praznik proslavljaju po gregorijanskom kalendaru.

17.12.2014.

Ministar dr Numanović čestitao Hanuku pripadnicima/ama Jevrejske zajednice

U ime Ministarstva za ljudska i manjinska prava i svoje ime čestitam pripadnicima/ama Jevrejske zajednice veliki praznik svetlosti - Hanuku, u nadi da će doneti međusobno poštovanje, razumevanje i toleranciju.

15.12.2014.

Održana treća sjednica Mješovite komisije sa Islamskom zajednicom

Održana treća sjednica Mješovite komisije sa Islamskom zajednicom

Članovi/ce Mješovite komisije ispred Vlade Crne Gore i predstavnici/e Islamske zajednice u Mješovitoj komisiji Crne Gore, održali/e su treću sjednicu Mješovite komisije za praćenje sprovođenja Ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Islamske zajednice u Crnoj Gori, danas, 15.12.2014. u prostorijama Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

12.11.2014.

Drugi sastanak Mješovite komisije sa Jevrejskom vjerskom zajednicom

Drugi sastanak Mješovite komisije sa Jevrejskom vjerskom zajednicom

Druga sjednica Mješovite komisije za praćenje sprovođenja Ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Jevrejske zajednice u Crnoj Gori održana je danas, 12. novembra 2014. godine.

17.10.2014.

Međunarodna konferencija ,,Religije i pluralizam u Evropi“

Međunarodna konferencija ,,Religije i pluralizam u Evropi“

Ministar dr Suad Numanović učestvovao je danas na otvaranju Međunarodne konferencije ‚‚Religije i pluralizam u Evropi“. Konferencija je u organizaciji Univerziteta u Beču, Fakulteta političkih nauka u Podgorici i Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori.

09.10.2014.

Reagovanje Ministarstva za ljudska i manjinska prava na tekst objavljen u Dnevnim novinama ,,Dan”, dana 09.10.2014.

U kontinuitetu politike Vlade Crne Gore pitanje vjerskih zajednica je bilo u fokusu najviših državnih organa. Podsjećamo da Ministarstvo pravde i ljudskih prava, a nakon toga Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ostvaruje kontinuiranu saradnju sa predstavnicima svih vjerskih zajednica, pa shodno tome i sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom i Eparhijom budimljansko-nikšičkom, u vezi sa svim pitanjima koja se tiču uzajamnih odnosa i legislative.

04.10.2014.

Čestitka povodom Jom Kipura

Vjerujem da će Jevrejska zajednica u Crnoj Gori nastaviti da djeluje u pravcu daljeg očuvanja multietničkog i multikonfesionalnog sklada u Crnoj Gori, kao što je i do sada to činila, budući da su ove vrijednosti sastavni dio društvenog potencijala i napretka države Crne Gore. U to ime, svim pripadnicima/ama Jevrejske zajednice želim da najsvečaniji i najsvijetliji praznik svog naroda, provedu u miru, ispunjeni radošću lične i porodične sreće.