Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Директорат за односе са вјерским заједницама

21.04.2016.

Честитка за Песах

Честитка за Песах Поводом једног од највећих јеврејских празника Песаха, у своје и у име Министарства за људска и мањинска права упућујем свим припадницима/ама Јеврејске заједнице у Црној Гори срдачне честитке. Овај свети празник подсјећа на слободу коју су Јевреји стекли у једном од својих најзначајнијих историјских догађаја - егзодусу из Египта, и зато желим да нагласим значај слободе вјероисповијести у Црној Гори.

07.04.2016.

Честитка министра Нумановића монсињору Року Ђонлешају поводом именовања на мјесто барског надбискупа

Честитка министра Нумановића монсињору Року Ђонлешају поводом именовања на мјесто барског надбискупа

У своје име и у име Министарства за људска и мањинска права упућујем најсрдачније честитке монсињору Року Ђонлешају поводом именовања на мјесто барског надбискупа. Истовремено се надбискупу Зефу Гашију захваљујем на успјешној и пријатељској сарадњи.

30.03.2016.

Реаговање поводом саопштења за јавност са сједнице Епархијског савјета и Епархијског управног одбора Митрополије црногорско-приморске

Поводом Саопштења за јавност са сједнице Епархијског савјета и Епархијског управног одбора Митрополије црногорско-приморске од 26. марта у коме се, између осталог, каже: "Још једном позивамо власт да без одлагања укључи легитимне представнике традиционалних Цркава и вјерских заједница у радну групу која се бави израдом нацрта поменутог закона, што је недавно предложио и Европски парламент у својој Резолуцији о извјештају Европске Комисије о напретку Црне Горе у 2015. години", Министарство за људска и мањинска права обавјештава јавност да се ради о дезинформацији.

24.03.2016.

Честитка поводом Ускрса свештенству, монаштву и вјерницима/ама Католичке цркве

Честитка  поводом Ускрса свештенству, монаштву и вјерницима/ама Католичке цркве

У име Министарства за људска и мањинска права и у своје лично име, упућујем свештенству, монаштву и вјерницима/ама Католичке цркве као и свим хришћанима/кама који/е се придржавају грегоријанског календара најсрдачније честитке поводом Ускрса, најрадоснијег хришћанског празника.

27.01.2016.

"Адреса Логор" приказан поводом Међународног дана сјећања на жртве Холокауста

"Адреса Логор" приказан поводом Међународног дана сјећања на жртве Холокауста

У Гимназији "Слободан Шкеровић" у Подгорици, данас је уприличено обиљежавање Међународног дана сјећања на жртве Холокауста, 27. јануара. Том приликом приказан је ТВ серијал "Адреса Логор", који је дио пројекта"Логори ИИ Свјетског рата у Београду". Обиљежавање је иницирала Јеврејска заједница Црне Горе уз подршку Министарства просвјете и Министарства за људска и мањинска права.

26.01.2016.

Међународни дан сјећања на жртве Холокауста

Међународни дан сјећања на жртве Холокауста, 27. јануар, ове године биће обиљежен у Гимназији "Слободан Шкеровић" приказивањем ТВ серијала "Адреса Логор". Остварење је дио пројекта "Логори ИИ Свјетског рата у Београду".

14.01.2016.

Међународни дан вјерских слобода

Међународни дан вјерских слобода

Поводом Међународног дана вјерских слобода 15. јануара, Министарство за људска и мањинска права подсјећа да је право на слободу вјероисповијести једно од темељних људских права. Оно је неодвојиво од права на слободу мисли и савјести.

30.12.2015.

Реаговање Министарства за људска и мањинска права поводом текста "Мирашу из буџета 55.000" објављеном у листу "Дан"

Реаговање Министарства за људска и мањинска права поводом текста "Мирашу из буџета 55.000" објављеном у листу "Дан"

Поводом текста "Мирашу из буџета 55.000" објављеном у листу "Дан" 30. децембра 2015. године Министарство за људска и мањинска права саопштава да је координатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске, протојереј-ставрофор Велибор Џомић изнио низ нетачних тврдњи. Критеријуми за додјелу материјалне помоћи вјерским заједницама су донијети 27.05.2013. године у складу са чланом 14. Устава Црне Горе, члана 23. Закона о правном положају вјерских заједница и члана 41. Закона о државној управи, а у складу са истим члановима Устава и ових закона донијети су и Критеријуми о допуни Критеријума за додјелу материјалне помоћи вјерским заједницама 19. фебурара 2015. године.

28.12.2015.

ИВ сједница Мјешовите комисије за праћење спровођења Уговора о уређењу односа од заједничког интереса

Четврта сједница Мјешовите комисије за праћење спровођења Уговора о уређењу односа од заједничког интереса између Владе Црне Горе и Јеврејске заједнице у Црној Гори, одржана је данас, у просторијама Јеврејске заједнице.

25.12.2015.

Одржана шеста сједница Мјешовите комисије са Исламском заједницом у Црној Гори

Одржана шеста сједница Мјешовите комисије са Исламском заједницом у Црној Гори

Шеста сједница Мјешовите комисије за праћење спровођења Уговора о уређењу односа од заједничког интереса између Владе Црне Горе и Исламске заједнице у Црној Гори, одржана је данас у просторијама Министарства за људска и мањинска права.