Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Директорат за односе са вјерским заједницама

21.01.2015.

Уручена опрема за припрему хране по принципима халал исхране

Уручена опрема за припрему хране по принципима халал исхране У Министарству за људска и мањинска права данас је уприличен састанак поводом уручивања посуда за припрему хране по принципима халал исхране. Састанку су присуствовали предсједник Исламске заједнице у Црној Гори реис Рифат Фејзић, представници/е Мјешовите комисије за праћење спровођења Уговора о уређењу односа од заједничког интереса између Владе Црне Горе и Исламске заједнице у Црној Гори, те, директор Клиничког центра Црне Горе, општих болница у Цетињу, Бијелом Пољу, Пљевљима и Бару, специјалне болнице Брезовик, као и директори Дома здравља у Рожајама и Пљевљима, којима ће бити испоручене посуде за припрему хране по халал стандардима.

15.01.2015.

Конференција о слободи вјероисповјести

Конференција о слободи вјероисповјести

Да слобода мисли, савјести и вјероисповјести има посебан значај у Црној Гори, као хетерогеној друштвеној заједници, подсјетила је све присутне на данашњој конференцији о слободи вјероисповјести начелница Пејовић испред Министарства за људска и мањинска права у Влади Црне Горе. Пејовић је нагласила да слобода вјероисповјести, као једно од основних људских права, треба да подстиче заштиту увјерења појединца/ке по питању вјере, али и да слобода вјероисповјести треба и да храбри узајамно поштовање и толеранцију једних према другима, било да припадају вјерским заједницама или су у питању појединци који слове за атеисте.

06.01.2015.

Божићна честитка министра Нумановића свим православним вјерницима/ама

Поводом наступајућег најрадоснијег и највећег хришћанског празника Божића, у име Министарства за људска и мањинска права и у своје лично име, желим да упутим искрене честитке свом православном свештенству и монаштву и свим православним вјерницима/ама у Црној Гори.

24.12.2014.

Честитка поводом наступајућег највећег хришћанског празника Божића

Искрене честитке поводом наступајућег највећег хришћанског празника Божића, у име Министарства за људска и мањинска права и у своје лично име, упућујем надбискупу барском, монсињору Зефу Гашију, которском бискупу, монсињору Илији Јањићу, свом свештенству и редовништву и свим католичким вјерницима, као и свим протестантским црквама и заједницама које овај празник прослављају по грегоријанском календару.

17.12.2014.

Министар др Нумановић честитао Хануку припадницима/ама Јеврејске заједнице

У име Министарства за људска и мањинска права и своје име честитам припадницима/ама Јеврејске заједнице велики празник светлости - Хануку, у нади да ће донети међусобно поштовање, разумевање и толеранцију.

15.12.2014.

Одржана трећа сједница Мјешовите комисије са Исламском заједницом

Одржана трећа сједница Мјешовите комисије са Исламском заједницом

Чланови/це Мјешовите комисије испред Владе Црне Горе и представници/е Исламске заједнице у Мјешовитој комисији Црне Горе, одржали/е су трећу сједницу Мјешовите комисије за праћење спровођења Уговора о уређењу односа од заједничког интереса између Владе Црне Горе и Исламске заједнице у Црној Гори, данас, 15.12.2014. у просторијама Министарства за људска и мањинска права.

12.11.2014.

Други састанак Мјешовите комисије са Јеврејском вјерском заједницом

Други састанак Мјешовите комисије са Јеврејском вјерском заједницом

Друга сједница Мјешовите комисије за праћење спровођења Уговора о уређењу односа од заједничког интереса између Владе Црне Горе и Јеврејске заједнице у Црној Гори одржана је данас, 12. новембра 2014. године.

17.10.2014.

Међународна конференција ,,Религије и плурализам у Европи“

Међународна конференција ,,Религије и плурализам у Европи“

Министар др Суад Нумановић учествовао је данас на отварању Међународне конференције ‚‚Религије и плурализам у Европи“. Конференција је у организацији Универзитета у Бечу, Факултета политичких наука у Подгорици и Мешихата Исламске заједнице у Црној Гори.

09.10.2014.

Реаговање Министарства за људска и мањинска права на текст објављен у Дневним новинама ,,Дан”, дана 09.10.2014.

У континуитету политике Владе Црне Горе питање вјерских заједница је било у фокусу највиших државних органа. Подсјећамо да Министарство правде и људских права, а након тога Министарство за људска и мањинска права остварује континуирану сарадњу са представницима свих вјерских заједница, па сходно томе и са Митрополијом црногорско-приморском и Епархијом будимљанско-никшичком, у вези са свим питањима која се тичу узајамних односа и легислативе.

04.10.2014.

Честитка поводом Јом Кипура

Вјерујем да ће Јеврејска заједница у Црној Гори наставити да дјелује у правцу даљег очувања мултиетничког и мултиконфесионалног склада у Црној Гори, као што је и до сада то чинила, будући да су ове вриједности саставни дио друштвеног потенцијала и напретка државе Црне Горе. У то име, свим припадницима/ама Јеврејске заједнице желим да најсвечанији и најсвијетлији празник свог народа, проведу у миру, испуњени радошћу личне и породичне среће.