Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Венецијанска комисија у своје мишљење уврстила правно образложење Владе Црне Горе

Венецијанска комисија у своје мишљење уврстила правно образложење Владе Црне Горе
Датум објаве: 24.06.2019 18:03 | Аутор: слузба за односе с јавношћу владе црне горе

Испис Штампај страницу


СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕВенецијанска комисија је данас на свом сајту објавила Мишљење на Предлог закона о слободи вјероисповијести које је усвојено на пленарној сједници Комисије у петак, 21. јуна 2019, у Венецији.


Влада Црне Горе, као што је већ саопштено, мишљење Венецијанске комисије сматра веома позитивним, јер је са највише европске стручне адресе недвосмислено потврђено право Црне Горе да заштити имовину и културно благо које припада свим грађанима и да обезбиједи да закони Црне Горе једнако важе за све, на читавој територији наше државе.


Нијесу тачни наводи Митрополије црногорско-приморске да је Влада планирала „једнострано прекњижавање цркава“ и да је Венецијанска комисија својим мишљењем наводно осујетила ту намјеру Владе, јер одредбе Предлога закона о државној имовини није подржала „на начин на који је жељела, предлагала и очекивала влада“.


Истина је управо супротна – Венецијанска комисија је у своје финално мишљење уврстила управо образложење законске процедуре за утврђивање имовинских права које је члановима Венецијанске комисије званично доставила Влада Црне Горе неколико дана прије одржавања пленарне сједнице. 


Да је управо формулација из образложења Владе прихваћена и интегрално уврштена у Мишљење Венецијанске комисије могу да потврде сви чланови Венецијанске комисије којима је Владино образложење достављено. Дакле, Влада има пуно разлога да буде задовољна овом препоруком Венецијанске комисије, јер је формулацију препоруке сама предложила, а чланови Венецијанске комисије је готово једногласно прихватили.


Због тога, желимо још једном да разувјеримо представнике МЦП и све оне које је агресивна кампања против Предлога закона о слободи вјероисповијести навела на погрешан закључак – нема и не може бити говора о било каквој намјери Владе да једнострано прекњижава или одузима цркве – ако постоји било какав имовински спор у погледу вјерских објеката, он ће бити рјешаван примјеном важећих закона, као и у случају свих других имовинских спорова.


Влада је спремна да уважи препоруке из Мишљења Венецијанске комисија и не смета јој ни најмање ако га и Митрополија црногорско-приморска сада доживљава као пожељно и прихватљиво. Напротив, веома је добро да управо стручно мишљење тијела које је највиши европски ауторитет за питања демократије и људских права буде тачка приближавања ставова о овом важном друштвеном питању.


Вјерујемо да објава овог важног документа треба да означи прекид јавне кампање која се води против Предлога закона и повратак на аргументовани стручни дијалог у циљу доношења доброг и праведног закона у корист свих грађана Црне Горе.


СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ