Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Постављен камен темељац за изградњу синагоге у Црној Гори

Постављен камен темељац за изградњу синагоге у Црној Гори
Датум објаве: 17.12.2017 18:23 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


У Подгорици је данас постављен камен темељац за изградњу синагоге која ће бити прва новоизграђена синагога на Балкану у овом вијеку. На свечаности којом је обиљежен овај догађај присутнима су се обратили предсједник Јеврејске заједнице Црне Горе Јаша Алфандари, амбасадорка Израела у Београду  и амбасадорка на нерезидентој основи у Црној Гори  Њ.Е. Алона Фишер Кам, р.Луциано Моше Прелевић, врховни рабин Црне Горе и р. Ари Еледкоп рабин Јеврејске заједнице Црне Горе.

Свјечаност је уприличена шестог дана великог традиционалног јеврејског празника свјетлости Хануке.

Догађају су присуствовале бројне високе званице, међу којима и предсједник Црне Горе Филип Вујановић, министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка, градоначелник Подгорице Славољуб Стијеповић, као и претходни градоначелник Миомир Мугоша, за вријеме чијег мандата је и додиљен плац за изградњу Синагоге, Зоран Бећировић, затим представници цркава и свих вјерских заједница у Црној Гори, и многи други.

Предсједник Јеврејске заједнице Црне Горе Јаша Алфандари поздравио је заједничке напоре свих релевантних актера у држави и друштву да помогну Јеврејској заједници Црне Горе да реализује пројекат изградње синагоге у Црној Гори. Према његовим ријечима, синагога ће представљати мјесто на које су добродошли сви људи добре воље и намјере. Он је овом приликом уручио захвалинице господи Стијеповићу, Мугоши и Бећировићу.

Р. Луциано Моше Прелевић пожелио је да изградња овог вјерског храма буде још један значајан допринос јачању повезаности међу људима.

Р. Ари Еделкоп је прочитао благослов за Хануку, након чега је предсједнику Вујановићу указана част да упали Шамаш на Менори. Предсједник Вујановић захвалио је Јеврејској заједници Црне Горе на доприносу укупном суживоту у Црној Гори, улози коју има у јачању мира, толеранције, поштовања према другим религијама и културама, односно њеном значају у јачању мултикултуралног и мултиконфесионалног карактера Црне Горе.

Са догађаја је послата порука мира, толеранције и жеље да свјетлост обоји сваког човјека без обзира на вјерску, националну или било било коју другу припадност, што је и у духу Хануке.

Министарство за људска и мањинска права