Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Министар Зенка у посјети Мешихату Исламске заједнице у Црној Гори

Министар Зенка у посјети Мешихату Исламске заједнице у Црној Гори
Датум објаве: 07.11.2017 17:21 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка састао се са представницима Мешихата Исламске заједнице у Црној Гори, са којима је разговарао о положају ове вјерске заједнице у Црној Гори, те односу који државе генерално има са свим вјерским заједницама које постоје и дјелују на њеном простору.

Министар Зенка посјетио је  данас са својим сарадницама Медресу “Мехмед Фатих”. Том приликом,  министар је подсјетио на грађански концепт Црне Горе по којем она ствара једнаке услове за све своје грађане. Он је истакао да је, када је ријеч о мултикултуралности и мултиконфесионалности, Црна Гора јако богата земља која улаже много у очување суживота на свом простору.

Сваким даном јачамо владавину права која је темељ сваког даљег напретка Црне Горе и њених грађана, подсјетио је Зенка и додао да су за Црну Гору њени мањински народи такође интегративни дио. Држава Црна Гора гаји универзалне вриједности слободе које су дубоко укоријењене у нашем човјеку без обзира на његову вјеру и нацију, и док савремено доба носи значајне реформске процесе у нашем смјеру, мишљења сам да их наша држава доста успјешно усаглашава са постављеним стандардима, рекао је министар.

Зенка је са реисом Рифатом Фејзићем разговарао и о учинку традиционалних вјерских заједница у Црној Гори, те иновирању текста Нацрта закона о слободи вјероисповјести. Саговорници су сагласни да нови Закон треба да уреди  на најбољи начин колективни и појединачни живот грађана у Црној Гори. Из поменутог разлога, давно је још препозната потреба да се добро и отворено размотре сва питања која ће поменути Закон третирати. Реис Фејзић изразио је захвалност на посјети и намјери да се отворено разговара о сарадњи, изазовима и заједничком интересу државе Црне Горе и вјерских заједница на њеном простору, унапријеђењу друштвено-економског напретка и очувању универзалних вриједности које Црна Гора баштини, а обострани су интерес. Реис је похвалио улогу Министарства за људска и мањиска права у том процесу јачања даље сарадње по поменутим питањима.

На састанку је констатован значај Уговора о питањима од заједничког интереса са Исламском заједницом у Црној Гори који је потписала Влада Црне Горе са Исламском заједницом у Црној Гори.  Поновљено је да је улога Исламске заједнице у Црној Гори од високог значаја, те да је она  примјер позитивне праксе када је ријеч о промоцији суштинских  вриједности и суживота заједнице.

Саговорници су сагласни да вјерске заједнице акумулирају огроман друштвени потенцијал, тед а су значајни партнери на очувању универзалних вриједности Црне Горе. С тим у вези, Влада Црне Горе односно Министарство за људска и мањинска права, у оквиру својих надлежности и могућности, наставиће да ради на даљем унапријеђењу односа и сарадње.

Министарство за људска и мањинска права