Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Пета јубиларна конференција МАХАР започела у Будви

Пета јубиларна конференција МАХАР започела у Будви
Датум објаве: 03.11.2017 15:03 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Чињеница да је Црна Гора препозната као држава са израженом традицијом очувања вјерског склада и међусобног уважавања и толеранције потврђено је још једном на догађају који је у Будви  окупио велик број регионалних и домаћих званица.

Наиме, синоћ је хотелу Авала, отворена  пета,  јубиларна конференција МАХАР у организацији Јеврејске заједнице Црне Горе.

Са конференције је поручено  да су односи Јеврејске заједнице са црногорским институцијама  конструктивни и да се развијају неометано од самог почетка,  у прилог чему говори и чињеница да је у Црној Гори било више Јевреја  након Другог свјетског рата, него уочи поменутог.

Мишљење је неподијељено да је у  нашој земљи Јеврејски народ је потпуно безбједан,  укључен у друштвене токове, поштован.

Да су односи између државе и Јеврејске заједнице Црне Горе добри потврђује  и недавно званично именовање првог рабина са сталним настањењем у Црној Гори  господина Арија Еделкопа.

Информација која је понијела највеће интересовање односи се на најаву  почетка градње синагоге, крајем године у Подгорици, која би требало уједно да представља и прву новоизграђену синагогу у Европи у овом вијеку.

Конференцији су присуствовале представнице Министарства за људска и мањинска права госпође Жана Филиповић и Биљана Пејовић.