Manja slova Veća slova RSS

>

Peta jubilarna konferencija MAHAR započela u Budvi

Peta jubilarna konferencija MAHAR započela u Budvi
Datum objave: 03.11.2017 15:03 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Činjenica da je Crna Gora prepoznata kao država sa izraženom tradicijom očuvanja vjerskog sklada i međusobnog uvažavanja i tolerancije potvrđeno je još jednom na događaju koji je u Budvi  okupio velik broj regionalnih i domaćih zvanica.

Naime, sinoć je hotelu Avala, otvorena  peta,  jubilarna konferencija MAHAR u organizaciji Jevrejske zajednice Crne Gore.

Sa konferencije je poručeno  da su odnosi Jevrejske zajednice sa crnogorskim institucijama  konstruktivni i da se razvijaju neometano od samog početka,  u prilog čemu govori i činjenica da je u Crnoj Gori bilo više Jevreja  nakon Drugog svjetskog rata, nego uoči pomenutog.

Mišljenje je nepodijeljeno da je u  našoj zemlji Jevrejski narod je potpuno bezbjedan,  uključen u društvene tokove, poštovan.

Da su odnosi između države i Jevrejske zajednice Crne Gore dobri potvrđuje  i nedavno zvanično imenovanje prvog rabina sa stalnim nastanjenjem u Crnoj Gori  gospodina Arija Edelkopa.

Informacija koja je ponijela najveće interesovanje odnosi se na najavu  početka gradnje sinagoge, krajem godine u Podgorici, koja bi trebalo ujedno da predstavlja i prvu novoizgrađenu sinagogu u Evropi u ovom vijeku.

Konferenciji su prisustvovale predstavnice Ministarstva za ljudska i manjinska prava gospođe Žana Filipović i Biljana Pejović.