Manja slova Veća slova RSS

>

Čestitka ministra za ljudska i manjinska prava povodom nastupajućeg jevrejskog praznika - Pesaha

Datum objave: 09.04.2017 20:15 | Autor: mmp

Ispis Štampaj stranicu


U skladu sa vjerskim i univerzalnim vrijednostima Pesaha, koristim priliku da svim pripadnicima/ama Jevrejske zajednice u Crnoj Gori čestitam jedan od najvećih jevrejskih praznika Pesah, koji se u kontinuitetu obilježava u svijetu, već više od 2.500 godina.
Pesah simboliše spasenje, osjećaj zajedništva i pripadnosti porodici. Jevrejski narod proslavu Pesaha započinje Seder večerom, i jelima koja simbolizuju podsjećanje jedan od najznačajnijih događaja u jevrejskoj istoriji - izbavljenje iz Egipta. Veličina praznika je u tome što je jedinstveni čin oslobađanja jednog naroda iz ropstva spojen s drugim jedinstvenim vjerskim događajem - dobijanjem Tore.
Iz tog razloga, svim jevrejskim porodicama želim da ovaj praznik proslavljaju srećno i dugovječno u krugu svojih najmilijih iz razloga što je jedna od najbitnijih karakteristika ovog praznika upravo okupljanje porodice. Jevrejska zajednica u Crnoj Gori brojčano nije velika, ali je njen doprinos ukupnoj međuvjerskoj sinergiji u Crnoj Gori velik i visoko cijenjen. U građanskoj, multivjerskoj i multinacionalnoj Crnoj Gori, Jevrejska zajednica uspješno se zalaže za ukupno očuvanje sklada i suživota i dalji razvoj crnogorskog društva u tom pravcu.

MINISTAR
Mehmed Zenka