Manja slova Veća slova RSS

>

Održana osma sjednica Mješovite komisije sa Islamskom zajednicom u Crnoj Gori

Održana osma sjednica Mješovite komisije sa Islamskom zajednicom u Crnoj Gori
Datum objave: 24.03.2017 18:47 | Autor: PR sluzba

Ispis Štampaj stranicu


Osma sjednica Mješovite komisije za praćenje sprovođenja Ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Islamske zajednice u Crnoj Gori, održana je danas u Medresi u Tuzima.

Na sjednici je razgovarano  o aktuelnim pitanjima, a istom su kopredsjedavali ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka i sekretar Islamske zajednice u Crnoj Gori Fuad Čekić. Na sjednici je dogovoreno da se intenziviraju aktivnosti  koje se odnose na  dobijanje licence za Medresu u Tuzima, kako bi se brže i uspješnije rješavala postojeća i prevenirala buduća sporna pitanja.

Iz Islamske zajednice su iznijete sumnje da postoje nelegalne srednje vjerske škole na sjeveru Crne Gore i pozvali još jednom da se utvrdi kako su one otvorene i kako im je dozvoljeno da djeluju na teritoriji Crne Gore.

Tim povodom je zaključeno da se pridobiju sve potrebne informacije nadležnih institucija o tome da li je bilo zahtjeva za otvaranje vjerskih škola u Crnoj Gori od strane druge države ili vjerske zajednice. S tim u vezi, članovi/ice komisije su saglasni da je potrebno intenzivirati rješavanje problematike koju je Islamska zajednica u Crnoj Gori u nekoliko navrata pokušavala da osvijetli, a tiče se vjerskih škola koje rade bez dozvole, prema njihovim saznanjima, budući da je Medresa ”Mehmed Fatih”, jedina vjerska škola u Crnoj Gori koja izvodi javno važeći obrazovni program.

Takođe, dogovoreno je da se organizuje posjeta Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija i Centru za azilante, te Domu Mladost u Biijeloj članova/ica Mješovite komisije kako bi se uvjerili kakvo je stanje na terenu po pitanju poštovanja standarda sprovođenja halal ishrane u ovim institucijama. Predloženo je da se provjeri da li nacionalna avio kompanija na svojim letovima služi hranu poštujući standard halal ishrane. Konstatovano je da treba afirmisati urađeno, te stvoriti jedan pozitivan stav o nečemu što podrazumijeva poštovanje jedne vjere i kulture.

Na sastanku je predloženo da se u narednom periodu bolje razmotri pravni status vjerskih službenika u pravcu prevazilaženja tehničkih poteškoća u vezi sa svrstavanjem njihovih zvanja u kategoriju slobodnih djelatnosti prilikom uplate socijalnih davanja.

Na kraju je konstatovano da Mješovita komisija posvećeno radi u cilju riješavanja svih pitanja od zajedničkog interesa Vlade Crne Gore i Islamske zajednice u Crnoj Gori, sa željom da se takva saradnja nastavi i ubuduće.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava