Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Одржана осма сједница Мјешовите комисије са Исламском заједницом у Црној Гори

Одржана осма сједница Мјешовите комисије са Исламском заједницом у Црној Гори
Датум објаве: 24.03.2017 18:47 | Аутор: ПР слузба

Испис Штампај страницу


Осма сједница Мјешовите комисије за праћење спровођења Уговора о уређењу односа од заједничког интереса између Владе Црне Горе и Исламске заједнице у Црној Гори, одржана је данас у Медреси у Тузима.

На сједници је разговарано  о актуелним питањима, а истом су копредсједавали министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка и секретар Исламске заједнице у Црној Гори Фуад Чекић. На сједници је договорено да се интензивирају активности  које се односе на  добијање лиценце за Медресу у Тузима, како би се брже и успјешније рјешавала постојећа и превенирала будућа спорна питања.

Из Исламске заједнице су изнијете сумње да постоје нелегалне средње вјерске школе на сјеверу Црне Горе и позвали још једном да се утврди како су оне отворене и како им је дозвољено да дјелују на територији Црне Горе.

Тим поводом је закључено да се придобију све потребне информације надлежних институција о томе да ли је било захтјева за отварање вјерских школа у Црној Гори од стране друге државе или вјерске заједнице. С тим у вези, чланови/ице комисије су сагласни да је потребно интензивирати рјешавање проблематике коју је Исламска заједница у Црној Гори у неколико наврата покушавала да освијетли, а тиче се вјерских школа које раде без дозволе, према њиховим сазнањима, будући да је Медреса ”Мехмед Фатих”, једина вјерска школа у Црној Гори која изводи јавно важећи образовни програм.

Такође, договорено је да се организује посјета Заводу за извршење кривичних санкција и Центру за азиланте, те Дому Младост у Биијелој чланова/ица Мјешовите комисије како би се увјерили какво је стање на терену по питању поштовања стандарда спровођења халал исхране у овим институцијама. Предложено је да се провјери да ли национална авио компанија на својим летовима служи храну поштујући стандард халал исхране. Констатовано је да треба афирмисати урађено, те створити један позитиван став о нечему што подразумијева поштовање једне вјере и културе.

На састанку је предложено да се у наредном периоду боље размотри правни статус вјерских службеника у правцу превазилажења техничких потешкоћа у вези са сврставањем њихових звања у категорију слободних дјелатности приликом уплате социјалних давања.

На крају је констатовано да Мјешовита комисија посвећено ради у циљу ријешавања свих питања од заједничког интереса Владе Црне Горе и Исламске заједнице у Црној Гори, са жељом да се таква сарадња настави и убудуће.

Министарство за људска и мањинска права