Manja slova Veća slova RSS

>

Održan Okrugli sto o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovjesti u duhu tolerancije i otvorenog dijaloga

Održan Okrugli sto o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovjesti  u duhu tolerancije i otvorenog dijaloga
Datum objave: 14.09.2015 17:31 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


U Podgorici je danas održan Okrugli sto u okviru Javne rasprave o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Na Okruglom stolu su, pored predstavnika i predstavnica predlagača ovog Nacrta zakona, prisustvovali predstavnici vjerskih zajednica u Crnoj Gori, predstavnici/e političkih partija, međunarodnih organizacija, predstavnici nacionalnih savjeta  i predstavnici/e brojnih medija.

Ministar dr Suad Numanović je, u svom uvodnom obraćanju, istakao da su pri izradi teksta Nacrta zakona, uzete u obzir činjenice koje se odnose na najviše evropske standarde, kao i na specifičnosti crnogorskog društva u ovoj oblasti.

On je naveo da je Crna Gora, obnavljanjem državne nezavisnosti, stekla pravo i obavezu da na svojoj teritoriji uredi korpus vjerskih prava i sloboda, odnosno da normira položaj vjerskih zajednica i njihovu relaciju sa državom bez miješanja u unutrašnju organizaciju vjerskih zajednica.

S tim u vezi, predloženi Nacrt zakona ima za cilj da stvori uslove za nesmetano duhovničko djelovanje vjerskih zajednica u Crnoj Gori i da se, na najbolji postojeći način, urede odnosi vjerskih zajednica sa državom kao i da se definiše njihova pozicija u društvu.

Takvim težnjama izuzetno je uvažen tradicionalni položaj i značenje svih vjerskih zajednica čime je dat doprinos kvalitetu multietničkog i multikonfesionalnog sklada.

 

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava