Manja slova Veća slova RSS

Zakon o slobodi vjeroispovijesti

Odjeljenje za poslove rodne ravnopravnosti

27.02.2019.

Jačanje saradnje u oblasti suzbijanja i prevencije nasilja u porodici i nasilja nad ženama

Jačanje saradnje u oblasti suzbijanja i prevencije nasilja u porodici i nasilja nad ženama U vezi sa prevencijom i zaštitom od nasilja u porodici i nasilja nad ženama, u Crnoj Gori su sprovedene reforme u sistemu socijalne i dječije zaštite, te donešen novi protokol o postupanju relevantnih institucija u prevenciji i zaštiti od nasilja u porodici kojim bi trebalo da se unaprijedi multidisciplinarni odgovor na ovu negativnu pojavu informisano je na sastanku načelnice Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti, Biljane Pejović, predstavnica NVO “Žena bez granica” (Women without Borders), Edit Schlaffer, osnivačicom, izvršnom direktorkom i Edit Laurom Kropiunigg, projektnom menadžerkom i predstavnicama Forum MNE, Elvirom Hadžibegović Bubanjom, izvršnom direktorkom i Anđelijom Lučić, projektnom menadžerkom.

12.02.2019.

Upitnik o prioritetima u oblasti rodne ravnopravnosti za naredni programski period 2019. i 2020. godinu

U okviru sprovođenja četvorogodišnje strategije - Plana aktivnosti za postizanje rodne ravnopravnosti (PAPRR) 2017-2021, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava trenutno radi na izradi Programa sprovođenja za naredni dvogodišni period tj. 2019. i 2020. godinu.

26.01.2019.

U toku izrada Osnovne studije o rodnim politikama u zemljama regiona Zapadnog Balkana

U toku izrada Osnovne studije o rodnim politikama u zemljama regiona Zapadnog Balkana

Koliko je politika rodne ravnopravnosti kroz postojeće zakonodavne, institucionalne mehanizme i prakse doprinijela izgradnji demokratije i stabilnosti ovog regiona, te koliko je potrebno sprovesti mjera da bi se ista unaprijedila i ujednačila pokazaće osnovna studija o rodnim politikama u zemljama regiona Zapadnog Balkana.

26.11.2018.

Održano deveto zasijedanje Ženskog parlamenta

Održano deveto zasijedanje Ženskog parlamenta

Deveto zasijedanje Ženkog parlamenta održano je danas, a bilo je posvećeno realizaciji aktivnosti na polju sprječavanja i suzbijanja nasilja nad ženama i nasilja u porodici, u toku trajanja globalne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“. Kampanja je započela juče, a trajaće do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.

25.11.2018.

Radimo zajedno da bismo spriječili nasilje!

Kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ počela je 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i trajaće do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava. Kampanja simbolizuje odlučnost, borbu za bolju i pravedniji položaj žena i djevojčica koje su bile ili jesu žrtve nasilja.

14.11.2018.

Crna Gora prepoznata po stvaranju povoljnog ambijenta za realizaciju biznis ideja žena preduzetnica

Crna Gora prepoznata po stvaranju povoljnog ambijenta za realizaciju biznis ideja žena preduzetnica

Biznis forum Prizren 2018 koji je danas svečano otvoren u Prizrenu okupio je veliki broj preduzetnika/ca iz Regiona Zapadnog Balkana I Turske. Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka izrazio je zadovoljstvo iz razloga što je ovaj Forum prepoznao Crnu Goru kao zemlju koja ostvaruje napredak u oblasti ekonomskog razvoja odnosno osnaživanja ženskog preduzetništva.

13.11.2018.

Održana treća sjednica Savjeta za rodnu ravnopravnost

Održana treća sjednica Savjeta za rodnu ravnopravnost

Treća sjednica Savjeta za rodnu ravnopravnost održana je danas u Podgorici. Na sjednici se diskutovalo o Prvom izvještaju GREVIO Komiteta o sprovođenju Istanbulske konvencije u Crnoj Gori i izvještavanju po preporukama CEDAW komiteta iz jula 2017. godine.

05.11.2018.

Učinimo sve kako bismo zaštitili žrtvu nasilja, a kaznili počinioce nasilja

Učinimo sve kako bismo zaštitili žrtvu nasilja, a kaznili počinioce nasilja

“Radimo zajedno da bismo spriječili nasilje, prijavimo nasilje! Zajedničkim radom učinimo sve kako bismo zaštitili žrtvu nasilja, a kaznili počinioce nasilja” – neke su od poruka zajedničke kampanje koju je organizovala NVO “Sigurna ženska kuća” u okviru Programa za podršku antidiskriminacionim i politikama rodne ravnopravnosti, koji sprovodi Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u partnerstvu sa Kancelarijom UNDP-a u Crnoj Gori, uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

02.11.2018.

Najava: Obuka "Novinarsko pero o rodnoj ravnopravnosti"

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Glavni grad organizuju jednodnevnu obuku za novinare/ke „Novinarsko pero o rodnoj ravnopravnosti“, koja će se održati u ponedjeljak, 05. novembra 2018. godine sa početkom u 10.00h, u zgradi Parlamenta Glavnog grada na II spratu.

29.10.2018.

Lista kandidata/kinja koji/e su predloženi/e za člana/icu Radne grupe za izradu novog Programa sprovođenja za 2019-2020. Plana aktivnosti za postizanje rodne ravnopravnosti

Na osnovu člana 8 Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela organa državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija („Službeni list CG”, broj 41/18), Ministarstvo za ljudska i manjinska prava objavljuje