Manja slova Veća slova RSS

Odjeljenje za poslove rodne ravnopravnosti

12.10.2015.

O ekonomskom snaženju žene i njene uloge u procesu evropslih integracija, sjutra, u Podgoričkoj gimnaziji

Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović, NJ.E. ambasadorka Janina Hrebičkova šefica Misije OSCE u Crnoj Gori i direktor gimnazije “Slobodan Škerović” gospodin Radiša Šćekić, otvoriće sjutra, 13.oktobra, okrugli sto na temu „Ekonomsko osnaživanje žene i njene uloge u društvu u procesu evropskih integracija”.

06.10.2015.

Ministar dr Numanović govorio na prezentaciji OEBS-ove studije o nacionalnim akcionim planovima za spovođenje rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti UN

Ministar dr Numanović govorio na prezentaciji OEBS-ove studije o nacionalnim  akcionim  planovima za spovođenje rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti UN

Ministar za ljudska i manjinska prava, dr Suad Numanović učestvovao je danas na prezentaciji OEBS-ove studije o nacionalnim akcionim planovima za spovođenje rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti UN koja je održana u hotelu Ramada.

03.10.2015.

Načelnica Pejović razgovarala sa ombudsmankom za ravnopravnost polova u Republici Hrvatskoj Višnjom Ljubičić

Načelnica Pejović razgovarala  sa ombudsmankom za ravnopravnost polova u Republici Hrvatskoj Višnjom Ljubičić

Načelnica Odjeljenja za rodnu ravnopravnost u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Biljana Pejović razgovarala je 01. oktobra 2015. godine u Podgorici, sa ombudsmankom za ravnopravnost polova u Republici Hrvatskoj Višnjom Ljubičić.

02.10.2015.

Potpisan Memorandum o saradnji sa Opštinama: Plav, Gusinje i Petnjica

Potpisan Memorandum o saradnji sa Opštinama: Plav, Gusinje i Petnjica

Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović potpisao je danas Memorandum sa predsjednicima/om opština i predsjednicima Skupština opština Plav, Gusinje i Petnjica, u saradnji sa Misijom OSCE u Crnoj Gori...

01.10.2015.

Unapređivanje rodne ravnopravnosti u Opštinama Plav, Gusinje, Andrijevica i Petnjica

Ministar dr Suad Numanović i NJ.E. ambasadorka Hrebičkova sjutra će u Plavu, potpisati Memorandum o saradnji iz oblasti rodne ravnopravnosti sa predsjednicima Opština i predsjednicima Skupština opština: Plav, Gusinje, Andrijevica i Petnjica.

22.09.2015.

"Sprječavanje ranih prisilnih brakova među ranjivim grupama"

"Sprječavanje ranih prisilnih brakova među ranjivim grupama"

Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović učestvovao je danas na konferenciji povodom predstavljanja projekta „Sprječavanje ranih prisilnih brakova među ranjivim grupama“ koji implementira Misija OSCE u Crnoj Gori u partnerstvu sa Stalnom Misijom Francuske pri OSCE-u i Ambasadom Francuske u Crnoj Gori.

16.09.2015.

Trening na temu unapređenja politike rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou- Opština Berane

Trening na temu unapređenja politike rodne ravnopravnosti  na lokalnom nivou- Opština Berane

Sekretarijat za opštu upravu i društvene djelatnosti Opštine Berane u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i Misijom OSCE u Crnoj Gori, organizovali su 15. septembra, Trening na temu unapređenja politike rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou, za predstavnike/ice lokalne vlasti, članove/ice Savjeta za rodnu ravnopravnost, Radnog tima, kao i predstavnike/ce državnih organa i JU Opštine Berane.

31.08.2015.

Žene u najvećem procentu vlasnice nad poslovnim subjektima u Kolašinu, najmanje u Baru

Žene u najvećem  procentu  vlasnice nad  poslovnim subjektima u Kolašinu, najmanje u Baru

U velikom broju zemalja socijalna politika traži izlaz iz nezaposlenosti jačanjem ženskog preduzetništva. Preduzetnica predstavlja ženu koja sebe osviješćuje i ojačava, izgrađuje, sama donosi svoje odluke, emancipira se i ostvaruje na poslovnom i ličnom planu. Tema žena u preduzetništvu je bez osnova zanemarena i žene i dalje doživljavaju prepreke prilikom započinjanja sopstvenih biznisa. Analize na lokalnom nivou pokazuju da su one najčešće angažovane na poslovima u poljoprivredi, trgovini, ugostiteljstvu, obrazovanju i drugim uslužnim djelatnostima.

30.08.2015.

Reagovanje Ministarstva za ljudska i manjinska prava na tekst „Pravila bordela“ objavljen u dnevnim novinama „Vijesti“

Mediji i javna riječ treba da budu u funkciji zaštite ljudskih prava, a ne suprotno. Novinarska etika, upravo nalaže da ne dođe do kršenja ljudskih prava.

16.07.2015.

Reagovanje Ministarstva za ljudska i manjinska prava na neetični marketinški potez etno sela "Montenegro Brezna"

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava izražava nezadovoljstvo i osuđuje reklamni potez Etno sela “Montenegro Brezna”, jer je direktno usmjeren na diskriminaciju žena. Turistička ponuda pomenutog etno sela koja je objavljena na društvenoj mreži ne može se smatrati turističkom niti dobrom marketinškom reklamom.