Manja slova Veća slova RSS

Odjeljenje za poslove rodne ravnopravnosti

13.12.2016.

Biljana Pejović prezentovala rezultate Crne Gore u ostvarivanju politika rodne ravnopravnosti

Biljana Pejović prezentovala rezultate Crne Gore u ostvarivanju politika rodne ravnopravnosti Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji sa Agencijom Ujedinjenih nacija za prava žena (UN Women) i Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, okupio je ključne aktere/ke iz vlada, parlamenata, civilnog društva i međunarodnih organizacija. Učesnici/e konferencije su imali priliku da razmjene iskustva u vezi sa izazovima u ispunjavanju rodnih standarda preduzetih u procesu pridruživanja EU. Na panelu na kojem su govorile predstavnice institucioinalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Albanije, svoju prezentaciju imala je i načelnica Odjeljenja za rodnu ravnopravnost u Ministartsvu za ljudska i manjinska prava, Biljana Pejović.

12.12.2016.

U Budvi otvorena regionalna konfrencija o unapređenju rodne ravnopravnosti u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj

U Budvi otvorena regionalna konfrencija o unapređenju rodne ravnopravnosti u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj

Dvodnevna regionalna konferencija na temu unaprijeđenja rodne ravnopravnosti u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj započela je danas u Budvi. Konferenciju je otvorio predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović koji je istakao značaj unaprijeđenja politike ostvarivanja jednakih mogućnosti za žene i muškarce i naveo visok stepen posvećenosti države Crne Gore koja tretira ovo pitanje kao jedno od svojih prioritetnih oblasti...

09.12.2016.

Rješenje o formiranju Radne grupe za izradu novog Plana aktivnosti za postizanje rodne ravnopravnosti 2017-2021.

Na osnovu člana 41 stav 1 Zakona o državnoj upravi („ Sl. list RCG”, broj 38/03 i „Sl. list CG”, br.22/08, 42/11), a u vezi sa članom 21 i 22 Zakona o rodnoj ravnopravnosti („ Sl. list RCG”, br. 46/07 i „ Sl. list Crne Gore”, br.73/10, 40/11, 35/15), Ministar za ljudska i manjinska prava donosi

08.12.2016.

Politika rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou

Politika rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Misija OEBS-a u Crnoj Gori organizovali su dvodnevnu radionicu na kojoj su predstavili radnu verziju analize efekata potpisivanja Memoranduma o saradnji za oblast rodne ravnopravnosti u crnogorskim opštinama.

07.12.2016.

Radionica o rodnoj ravnopravnosti u medijima

Radionica o rodnoj ravnopravnosti u medijima

U Podgorici je danas održana radionica na temu: Rodna ravnopravnost u medijima u Crnoj Gori u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Događaj je organizovan u cilju predstavljanja primjene Zakona o rodnoj ravnopravnosti, rodnog aspekta medija i principa rodne ravnopravnosti.

06.12.2016.

Najava radionice "Rodna ravnopravnost u medijima"

Na radionici će se govoriti o uticaju medija na process socijalizacije, rodnom aspektu medija, te rodnoj politic ii medijima. O ovim temama na radionici govoriće novinarka Duška Pejović, magistarka rodnih studija Aet Salh i načelnica Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti Biljana Pejović.

28.11.2016.

Radionica o nasilju u porodici i nasilju nad ženama za predstavnike/ce pravosuđa – 28. i 29. novembar 2016. godine

Radionica o nasilju u porodici i nasilju nad ženama za predstavnike/ce pravosuđa – 28. i 29. novembar 2016. godine

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i NVO Centar za ženska prava organizovali su dvodvnevni Program obuke o nasilju u porodici i nasilju nad ženama za predstavnike pravosuđa, 2016. Program je organizovan uz podršku Vrhovnog suda Crne Gore, UNDP- a i UNICEF-a i uz podršku Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, koji je odobrio ovaj program i uvrstio ga u redovnu obuku predstavnika/ca pravosuđa.

25.11.2016.

Predstavnice Ministarstva za ljudska i manjinska prava na konferenciji u Zagrebu povodom 25. novembra

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama - 25. novembra, kojim je počela međunarodna kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, u Zagrebu je organizovana Regionalna konferencija „Femicid Watch – za prevenciju femicida u Republici Hrvatskoj“.Predstavnice Ministarstva za ljudska i manjinska prava u Crnoj Gori, Biljana Pejović i Tatjana Anđelić, kao i predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost 25. saziva Skupštine Crne Gore, Nada Drobnjak, učestvovale su na konferenciji uz brojne zvaničnike iz različitih institucija iz regije.

25.11.2016.

Odluka o ponovljenom izboru kandidata/kinje za izradu PAPRR 2017-2021.

Na osnovu člana 14 Uredbe o načinu i postupku ostvarivanja saradnje organa državne uprave i nevladinih organizacija („Službeni list CG”, broj 07/12), Ministar za ljudska i manjinska prava donosi

25.11.2016.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

U saradnji Misije OEBS-a u Crnoj Gori i Ministarstva za ljudska i manjinska prava danas je, u Podgorici, održana konferencija povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama,25.novembra. Događaj je ujedno bio i uvod u početak globalne kampanje „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama“ koja se obilježava u 164 zemlje u svijetu. U našoj zemlji, uz podršku OEBS –a, kampanja se održava od 2007. godine.