Manja slova Veća slova RSS

Odjeljenje za poslove rodne ravnopravnosti

12.02.2019.

Upitnik o prioritetima u oblasti rodne ravnopravnosti za naredni programski period 2019. i 2020. godinu

U okviru sprovođenja četvorogodišnje strategije - Plana aktivnosti za postizanje rodne ravnopravnosti (PAPRR) 2017-2021, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava trenutno radi na izradi Programa sprovođenja za naredni dvogodišni period tj. 2019. i 2020. godinu.

26.01.2019.

U toku izrada Osnovne studije o rodnim politikama u zemljama regiona Zapadnog Balkana

U toku izrada Osnovne studije o rodnim politikama u zemljama regiona Zapadnog Balkana

Koliko je politika rodne ravnopravnosti kroz postojeće zakonodavne, institucionalne mehanizme i prakse doprinijela izgradnji demokratije i stabilnosti ovog regiona, te koliko je potrebno sprovesti mjera da bi se ista unaprijedila i ujednačila pokazaće osnovna studija o rodnim politikama u zemljama regiona Zapadnog Balkana.

26.11.2018.

Održano deveto zasijedanje Ženskog parlamenta

Održano deveto zasijedanje Ženskog parlamenta

Deveto zasijedanje Ženkog parlamenta održano je danas, a bilo je posvećeno realizaciji aktivnosti na polju sprječavanja i suzbijanja nasilja nad ženama i nasilja u porodici, u toku trajanja globalne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“. Kampanja je započela juče, a trajaće do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.

25.11.2018.

Radimo zajedno da bismo spriječili nasilje!

Kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ počela je 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i trajaće do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava. Kampanja simbolizuje odlučnost, borbu za bolju i pravedniji položaj žena i djevojčica koje su bile ili jesu žrtve nasilja.

14.11.2018.

Crna Gora prepoznata po stvaranju povoljnog ambijenta za realizaciju biznis ideja žena preduzetnica

Crna Gora prepoznata po stvaranju povoljnog ambijenta za realizaciju biznis ideja žena preduzetnica

Biznis forum Prizren 2018 koji je danas svečano otvoren u Prizrenu okupio je veliki broj preduzetnika/ca iz Regiona Zapadnog Balkana I Turske. Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka izrazio je zadovoljstvo iz razloga što je ovaj Forum prepoznao Crnu Goru kao zemlju koja ostvaruje napredak u oblasti ekonomskog razvoja odnosno osnaživanja ženskog preduzetništva.

13.11.2018.

Održana treća sjednica Savjeta za rodnu ravnopravnost

Održana treća sjednica Savjeta za rodnu ravnopravnost

Treća sjednica Savjeta za rodnu ravnopravnost održana je danas u Podgorici. Na sjednici se diskutovalo o Prvom izvještaju GREVIO Komiteta o sprovođenju Istanbulske konvencije u Crnoj Gori i izvještavanju po preporukama CEDAW komiteta iz jula 2017. godine.

05.11.2018.

Učinimo sve kako bismo zaštitili žrtvu nasilja, a kaznili počinioce nasilja

Učinimo sve kako bismo zaštitili žrtvu nasilja, a kaznili počinioce nasilja

“Radimo zajedno da bismo spriječili nasilje, prijavimo nasilje! Zajedničkim radom učinimo sve kako bismo zaštitili žrtvu nasilja, a kaznili počinioce nasilja” – neke su od poruka zajedničke kampanje koju je organizovala NVO “Sigurna ženska kuća” u okviru Programa za podršku antidiskriminacionim i politikama rodne ravnopravnosti, koji sprovodi Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u partnerstvu sa Kancelarijom UNDP-a u Crnoj Gori, uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

02.11.2018.

Najava: Obuka "Novinarsko pero o rodnoj ravnopravnosti"

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Glavni grad organizuju jednodnevnu obuku za novinare/ke „Novinarsko pero o rodnoj ravnopravnosti“, koja će se održati u ponedjeljak, 05. novembra 2018. godine sa početkom u 10.00h, u zgradi Parlamenta Glavnog grada na II spratu.

29.10.2018.

Lista kandidata/kinja koji/e su predloženi/e za člana/icu Radne grupe za izradu novog Programa sprovođenja za 2019-2020. Plana aktivnosti za postizanje rodne ravnopravnosti

Na osnovu člana 8 Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela organa državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija („Službeni list CG”, broj 41/18), Ministarstvo za ljudska i manjinska prava objavljuje

18.10.2018.

U Podgorici održana edukacija o „Borbi protiv trgovine ljudima, nasilju u porodici, maloljetnim i ugovorenim brakovima“

U Podgorici održana edukacija o „Borbi protiv trgovine ljudima, nasilju u porodici, maloljetnim i ugovorenim brakovima“

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u saradnji sa nacionalnom Kancelarijom za borbu protiv trgovine ljudima, Centrom za socijalni rad Podgorica i Crvenim krstom Crne Gore, održalo je 18.oktobra, 2018. godine u Podgoricu, obuku za romske i egipćanske roditelje, zajedno sa učenicima/ama srednjih škola iz ove opštine o problematici maloljetnih brakova. Sa učenicima je razgovarano kako da prepoznaju nasilje u porodici i kako treba postupiti ukoliko se nasilje dogodi, kao i o posljedicama maloljetnih ugovorenih brakova. Pored navedenih tema predavači/ce su ukazali/e i na izuzetan značaj obrazovanja za romsku i egipćansku populaciju, što je preduslov za uključivanje u sve tokove društvenog života u Crnoj Gori.