Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Одјељење за послове родне равноправности

13.10.2017.

Одржан семинар “ Родна равноправност у образовању”

Одржан семинар “ Родна равноправност у образовању” Министарство за људска и мањинска права је у сарадњи са Заводом за школство организовало једнодневни семинар за наставнике/це на тему: “Родна равноправност у образовању са посебним освртом на родно засновано насиље”.

11.10.2017.

У Бриселу одржана конференција о Индексу родне равноправности 2017

У Бриселу одржана конференција о Индексу родне равноправности 2017

Начелница Одјељења за послове родне равноправности Биљана Пејовић учествовала је на конференцији у Бриселу, „Индекс родне равноправности 2017“ у оквиру које је присуствовала представљању европског стратешког дјеловања за родну равноправност.Имајући у виду да Индекс родне равноправности прати тренд сложене реалности једнаких могућности специфичних група људи, представља значајну олакшицу у планирању и имплементацији дјелотворних мјера политике у земљама Европске уније.

09.10.2017.

Закони налажу да смо једнаки, пракса не потврђује

Закони налажу да смо једнаки, пракса не потврђује

Како држава Црна Гора уводи све оне међународне моделе и стандарде који је приближавају ЕУ, јача националне политике и на локалном нивоу, поновљено је на другом тренингу за Мрежу координатора/ки са локалног нивоа који је отпочео данас у Подгорици.

29.09.2017.

Одлука о избору 3 кандидата/киња за члана/ицу Комисије за праћење спровођења Плана активности за постизање родне равноправности 2017-2021.

На основу члана 14 Уредбе о начину и поступку остваривања сарадње органа државне управе и невладиних организација („Службени лист ЦГ”, број 07/12), министар за људска и мањинска права доноси Одлуку о избору 3 кандидата/киња за члана/ицу Комисије за праћење спровођења Плана активности за постизање родне равноправности 2017-2021.

28.09.2017.

У Црној Гори не смијемо дозволити да се живи у страху

У Црној Гори не смијемо дозволити да се живи у страху

“Насиље је заиста у роду са страхом, а правди је насиље најгори противник. Међународни статистички подаци показују забрињавајућу ситуацију, на коју ниједна земља није имуна, па ни Црна Гора. У Црној Гори не смијемо дозволити да се живи у страху, нарочито у сопственој породици. Ова борба мора бити упорна, снажна и удружена како би се постигли позитивни и одрживи резултати”, рекла је Пејовић.

27.09.2017.

Представљено најновије истраживање о насиљу у породици и насиљу над женама

Представљено најновије истраживање о насиљу у породици и насиљу над женама

У Подгорици су данас представљени резултати најновијег истраживања о насиљу у породици и насиљу над женама: преваленци, перцепцијама, цијени насиља и мултидисциплинарном одговору на ову проблематику. Истраживање је спроведено у оквиру Програма „Подршка антидискриминационим и политикама родне равноправности“,који финансира Делегација Европске уније у Црној Гори, а спроводи Канцеларија Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Црној Гори у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права.

27.09.2017.

Листа кандидата/киња за члана/ицу Комисије за праћење спровођења Плана активности за постизање родне равноправности 2017-2021.

На основу Уредбе о начину и поступку остваривања сарадње органа државне управе и невладиних организација („Службени лист ЦГ”, број 07/12), Министарство за људска и мањинска права објављује

26.09.2017.

Најава: Најновије истраживање о насиљу у породици и насиљу над женама: преваленца, перцепције, цијена насиља и мултидисциплинарни одговор

Најава: Најновије истраживање о насиљу у породици и насиљу над женама: преваленца, перцепције, цијена насиља и мултидисциплинарни одговор

Резултати најновијег истраживања о насиљу у породици и насиљу над женама: преваленци, перцепцијама, цијени насиља и мултидисциплинарном одговору на ову проблематику биће представљени сјутра, 27. септембра 2017. године, у хотелу Центре Вилле, са почетком у 10х.

26.09.2017.

Час на тему проблематике дјечијих уговорених бракова

Час на тему проблематике дјечијих уговорених бракова

Министарство за људска и мањинска права у сарадњи са националном Канцеларијом за борбу против трговине људима, Центром за социјални рад, општином Бијело Поље, Црвеним крстом Бијело Поље, невладином организацијом Центар за ромске иницијативе, одржало је у Бијелом Пољу обуку ромских и египћанских ученика/ца ОШ „Павле Жижић“ и њихових родитеља о проблематици дјечијих уговорених бракова. Са дјецом је разговарано како да препознају насиље у породици и како треба поступити уколико се насиље догоди, као и о посљедицама малољетних уговорених бракова. Поред наведених тема предавачи/це су указали/е и на изузетно велики значај образовања за ромску и египћанску популацију, што је предуслов за укључивање у све токове друштвеног живота у Црној Гори.

20.09.2017.

Одржана радионица о усклађивању пословног и приватног живота

Одржана радионица о усклађивању пословног и приватног живота

У оквиру пројекта „Промјена традиционалног начина размишљања кроз колективно преговарање на Западном Балкану – улога социјалних партнера у помирењу пословних и породичних обавеза и постизању родне равноправности“, Унија послодаваца Црне Горе (УПЦГ) је у сарадњи са националним партнером - Унијом слободних синдиката Црне Горе (УССЦГ) организовала радионицу под називом “Политике које подстичу усклађивање пословног и приватног живота и родну равноправност и њихова примјена у пракси”. Пројектом руководи Асоцијација послодаваца Словеније (ЗДС), а поред УПЦГ и УССЦГ партнери у пројекту су послодавачке и синдикалне организације земаља региона (Албаније, Србије, Македоније и Хрватске).