Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Одјељење за послове родне равноправности

21.06.2018.

Састанак регионалних институционалних механизама за родну равноправност -„Балканска регија“

Састанак регионалних институционалних механизама за родну равноправност -„Балканска регија“ Министарство за људска и мањинска права Црне Горе, препознајући значај регионалне сарадње механизама за родну равноправност, а у складу са Сарајевском декларацијом, која је дефинисала моделе сарадње пружа пуну подршку раду Регионалног координационог одбора, регионалним пројектима и иницијативама усмјереним на постизање родне равноправности и људских права жена на просторима Западног Балкана и шире. Током тродневног састанка организована је и посјета Скупштини Црне Горе и уприличен састанак са предсједницом Одбора за родну равноправност Скупштине Црне Горе, Надом Дробњак и њеним сарадницима/ама.

21.06.2018.

Предложена иницијатива да се општина Улцињ придружи Мрежи градова равноправности Западног Балкана

Предложена иницијатива да се општина Улцињ придружи Мрежи градова равноправности Западног Балкана

На маргинама састанка Регионалног координационог одбора механизама за родну равноправност- Балканске регије, министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка сусрео се и разговарао са представницама овог тијела, Вишњом Љубичић правобранитељицом за равноправност полова Републике Хрватске и Самром Хаџиабдић- Филиповић директорицом Агенције за равноправност сполова Босне и Херцеговине.

12.06.2018.

Мехмед Зенка:Све је већа потреба за остваривањем политике једнаких могућности

Мехмед Зенка:Све је већа потреба за остваривањем политике једнаких могућности

Потреба да будемо све активнији у борби против насиља над женама и насиља у породици данас је све видљивија, истакао је министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка у разговору са члановима/ицама делегације Републике Косово који бораве у радној посјети Црној Гори.

25.05.2018.

Биљана Пејовић: Неопходно је увести родно осјетљиве политике у буџетски процес

Дводневна регионална конференција “Родно одговорно буџетирање”,у организацији УН Wомен-а, и Владе бивше Републике Македоније, одржана је у Скопљу од 22 до 23 маја. Конференција је окупила 150 учесника/ица, међу којима су били високи званичници/е Владе, посланице, представници/е цивилног друштва и независни/е експерти /киње који/е су дискутовали/е о најбољим праксама и путу ка имплементацији родно одговорног буџетирања.

18.05.2018.

Конференција “Моћ жене”

Конференција “Моћ жене”

Конференција “Моћ жене” коју Удружење предузетница Црне Горе организује у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права Црне Горе и Главним градом Подгорица одржана је данас у хотелу Рамада. Конференцију паралелно прати и сајам женског предузетништва који ће трајати три дана у Малл оф Монтенегро. На сајму ће бити и инострани излагачи.

14.05.2018.

Министарство за људска и мањинска права објављује Јавни конкурс "За родни баланс у Црној Гори"

Министарство за људска и мањинска права објављује Јавни конкурс "За родни баланс у Црној Гори"

На основу члана 32в Закона о невладиним организацијама (“Службени лист ЦГ“, бр. 39/11 и 37/17), а у вези са Одлуком о утврђивању приоритетних области од јавног интереса и висине средстава за финансирање пројеката и програма невладиних организација у 2018. години (“Службени лист ЦГ“, бр. 83/17) и Правилником о садржају јавног конкурса за расподјелу средстава за финансирање пројеката и програма невладиних организација и изгледу и садржају пријаве на јавни конкурс (“Службени лист ЦГ“, бр. 14/18), Комисија за расподјелу средстава за финансирање пројеката/програма невладиних организација Министарства људска и мањинска права, објављује ЈАВНИ КОНКУРС "За родни баланс у Црној Гори" за финансирање пројеката/програма невладиних организација у области родна равноправност.

07.05.2018.

Копенхаген: “ Родна равноправност – отварање путева за покретање Стратегије Савјета Европе за родну равноправност 2018-2023“

Копенхаген: “ Родна равноправност – отварање путева  за покретање Стратегије Савјета Европе за родну равноправност 2018-2023“

На конференцији “ Родна равноправност – отварање путева за покретање Стратегије Савјета Европе за родну равноправност 2018-2023“, која је одржана у Копенхагену,Данска, 3- 4. маја, у оквиру данског пресједавања Комитетом министара Савјета Европе, Биљана Пејовић, начелница за послове родне равноправности, истакла је актуелна дешавања у области родне равноправности у Црној Гори.

26.04.2018.

Јачати регионалну сарадњу у области заштите људских права и слобода

Јачати регионалну сарадњу у области заштите људских права и слобода

Данас је у просторијама Министарства за људска и мањинска права одржан састанак са савјетницом министарке за људска права и избјеглице у БиХ, Сањом Шкулетић – Малагић.

20.04.2018.

Родна равноправност у образовању са посебним освртом на родно засновано насиље

Родна равноправност у образовању са посебним освртом на родно засновано насиље

На нашим просторима 42 % жена, односно скоро свака друга жена, током живота била је изложена некој врсти насиља од мужа или партнера, према подацима истраживања које су спровели УНДП и Министарство за људска и мањинска права, уз финансијску подршку ЕУ. Семинар “Родна равноправност у образовању са посебним освртом на родно засновано насиље” одржан је данас у Заводу за школство, у партнерству са Министарству за људска и мањинска права.

17.04.2018.

Начелница Пејовић учествовала на састанку Комисије за родну равноправност Савјета Европе (ГЕЦ) у Стразбуру

Начелница Пејовић учествовала на састанку Комисије за родну равноправност Савјета Европе (ГЕЦ) у Стразбуру

Комисија за родну равноправност Савјета Европе (ГЕЦ) одржала је 13. састанак у Стразбуру, гдје се расправљало о новој Стратегији Савјета Европе о равноправности полова од 2018. до 2023. године, као и о процесу израде нацрта препоруке Савјета министара за спријечавање и сузбијање сексизма. На конференцији је, испред Министарства за људска и мањинска права и Владе Црне Горе, учествовала начелница Одјељења за послове родне равноправности, Биљана Пејовић.