Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Одјељење за послове родне равноправности

27.02.2019.

Јачање сарадње у области сузбијања и превенције насиља у породици и насиља над женама

Јачање сарадње у области сузбијања и превенције насиља у породици и насиља над женама У вези са превенцијом и заштитом од насиља у породици и насиља над женама, у Црној Гори су спроведене реформе у систему социјалне и дјечије заштите, те донешен нови протокол о поступању релевантних институција у превенцији и заштити од насиља у породици којим би требало да се унаприједи мултидисциплинарни одговор на ову негативну појаву информисано је на састанку начелнице Одјељења за послове родне равноправности, Биљане Пејовић, представница НВО “Жена без граница” (Wомен wитхоут Бордерс), Едит Сцхлаффер, оснивачицом, извршном директорком и Едит Лауром Кропиунигг, пројектном менаџерком и представницама Форум МНЕ, Елвиром Хаџибеговић Бубањом, извршном директорком и Анђелијом Лучић, пројектном менаџерком.

12.02.2019.

Упитник о приоритетима у области родне равноправности за наредни програмски период 2019. и 2020. годину

У оквиру спровођења четворогодишње стратегије - Плана активности за постизање родне равноправности (ПАПРР) 2017-2021, Министарство за људска и мањинска права тренутно ради на изради Програма спровођења за наредни двогодишни период тј. 2019. и 2020. годину.

26.01.2019.

У току израда Основне студије о родним политикама у земљама региона Западног Балкана

У току израда Основне студије о родним политикама у земљама региона Западног Балкана

Колико је политика родне равноправности кроз постојеће законодавне, институционалне механизме и праксе допринијела изградњи демократије и стабилности овог региона, те колико је потребно спровести мјера да би се иста унаприједила и уједначила показаће основна студија о родним политикама у земљама региона Западног Балкана.

26.11.2018.

Одржано девето засиједање Женског парламента

Одржано девето засиједање Женског парламента

Девето засиједање Женког парламента одржано је данас, а било је посвећено реализацији активности на пољу спрјечавања и сузбијања насиља над женама и насиља у породици, у току трајања глобалне кампање „16 дана активизма против насиља над женама“. Кампања је започела јуче, а трајаће до 10. децембра, Међународног дана људских права.

25.11.2018.

Радимо заједно да бисмо спријечили насиље!

Кампања „16 дана активизма против насиља над женама“ почела је 25. новембра Међународним даном борбе против насиља над женама и трајаће до 10. децембра, Међународног дана људских права. Кампања симболизује одлучност, борбу за бољу и праведнији положај жена и дјевојчица које су биле или јесу жртве насиља.

14.11.2018.

Црна Гора препозната по стварању повољног амбијента за реализацију бизнис идеја жена предузетница

Црна Гора препозната по стварању повољног амбијента за реализацију бизнис идеја жена предузетница

Бизнис форум Призрен 2018 који је данас свечано отворен у Призрену окупио је велики број предузетника/ца из Региона Западног Балкана И Турске. Министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка изразио је задовољство из разлога што је овај Форум препознао Црну Гору као земљу која остварује напредак у области економског развоја односно оснаживања женског предузетништва.

13.11.2018.

Одржана трећа сједница Савјета за родну равноправност

Одржана трећа сједница Савјета за родну равноправност

Трећа сједница Савјета за родну равноправност одржана је данас у Подгорици. На сједници се дискутовало о Првом извјештају ГРЕВИО Комитета о спровођењу Истанбулске конвенције у Црној Гори и извјештавању по препорукама ЦЕДАW комитета из јула 2017. године.

05.11.2018.

Учинимо све како бисмо заштитили жртву насиља, а казнили починиоце насиља

Учинимо све како бисмо заштитили жртву насиља, а казнили починиоце насиља

“Радимо заједно да бисмо спријечили насиље, пријавимо насиље! Заједничким радом учинимо све како бисмо заштитили жртву насиља, а казнили починиоце насиља” – неке су од порука заједничке кампање коју је организовала НВО “Сигурна женска кућа” у оквиру Програма за подршку антидискриминационим и политикама родне равноправности, који спроводи Министарство за људска и мањинска права у партнерству са Канцеларијом УНДП-а у Црној Гори, уз финансијску подршку Делегације Европске уније у Црној Гори.

02.11.2018.

Најава: Обука "Новинарско перо о родној равноправности"

Министарство за људска и мањинска права и Главни град организују једнодневну обуку за новинаре/ке „Новинарско перо о родној равноправности“, која ће се одржати у понедјељак, 05. новембра 2018. године са почетком у 10.00х, у згради Парламента Главног града на ИИ спрату.

29.10.2018.

Листа кандидата/киња који/е су предложени/е за члана/ицу Радне групе за израду новог Програма спровођења за 2019-2020. Плана активности за постизање родне равноправности

На основу члана 8 Уредбе о избору представника невладиних организација у радна тијела органа државне управе и спровођењу јавне расправе у припреми закона и стратегија („Службени лист ЦГ”, број 41/18), Министарство за људска и мањинска права објављује