Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Одјељење за послове родне равноправности

07.09.2016.

Све веће интересовање Европске комисије за социјалну заштиту и положај жена на тржишту рада

Све веће интересовање Европске комисије за социјалну заштиту и положај жена на тржишту рада У Подгорици је јуче одржана видео конференција са представницима/ама Европске комисије на тему“ Имплементација плана активности за поситизање родне равноравности 2013 – 2017“. У фокусу конференције била су питања социјалне заштите и положаја жена на тржишту рада у оквиру преговоарчког поглавља 19 „Социјална политика и запошљавање“ .

04.09.2016.

Сарадња између Бугарске и Црне Горе у области женског предузетништва

Сарадња између Бугарске и Црне Горе у области женског предузетништва

У циљу јачања родне равноправности и промоције жена у предузетништву, у Херцег Новом одржана је радионица на тему “Улога и проблеми женског предузетништва у Бугарској и Црној Гори”. На радионици су учествовале представнице Удружења жена Бугарске које су боравиле у студијској посјети Црној Гори, коју је организовало Удружење предузетница Црне Горе, успјешне предузетнице из Црне Горе, представнице општине Херцег Нови и Министарства за људска и мањинска права.у организацији Удружења предузетница Црне Горе. Министарство за људска и мањинска права подржало је ову активност.

08.08.2016.

Састанак начелнице Пејовић са г-ђом Клер Бишоп – Самбрук, консултанткињом ИФАД-а

Састанак начелнице Пејовић са г-ђом Клер Бишоп – Самбрук, консултанткињом ИФАД-а

Начелница Одјељења за послове родне равноправности, Биљана Пејовић, разговарала је данас са г-ђом Клер Бишоп – Самбрук, главном техничком консултанткињом за родну равноправност и социјалну инклузију у Међународном фонду за пољопривредни развој (ИФАД).

03.08.2016.

Посјета бриселског експерта: Наставите у истом смјеру

Посјета бриселског експерта: Наставите у истом смјеру

Начелница одељења за родну равноправност, Биљана Пејовић разговарала је данас са Гианфранца Д’ерама, експертом за мониторинг из Брисела и Биљаном Зековић, представницом СОС телефона за жене и дјецу жртве насиља Подгорица.

29.07.2016.

Сарадња Минитарства за људска и мањинска права и СОС Никшић

Начелница одељења за послове родне равноправности, Биљана Пејовић примила је извршну директорицу СОС телефона за жене и дјецу жртве насиља, Наташу Међедовић, која ју је упознале са актуелностима које ова невладина организација спроводи.

29.07.2016.

Подршка анти-дискриминационим и политикама родне равноправности представницама НВО

Подршка анти-дискриминационим и политикама родне равноправности представницама НВО

Министарство за људска и мањинска права – Одјељење за послове родне равноправности и Канцеларија УНДП у Црној Гори одржали су 29.08. 2016. састанак са представницама НВО организација, које се баве економским оснаживањем жена и развоја женског предузетништва. На састанку су представнице НВО сектора су упознате са сегментом пројекта ИПА 2014 „Подршка анти-дискриминационим и политикама родне равноправности” у дијелу који се односи на оснаживање које се тиче локалнијх иституција и женских капацитета за развој женског предузетништва.

22.07.2016.

Меморандум у циљу предузимања даљих стратешких мјера за осигурање превенције насиља у породици и насиља над женама

Меморандум у циљу предузимања даљих стратешких мјера за осигурање превенције насиља у породици и насиља над женама

Уважавајући улогу организација цивилног сектора у изградњи демократског друштва, као и њихов допринос ширењу идеје људских права и владавине права у Црној Гори и препознајући интерес за јачањем сарадње у циљу побољшања стања људских права у Црној Гори, Министарство за људска и мањинска права и невладино удружење Центар за женска права потписали су данас Меморандум о интензивирању будуће сарадње.

11.07.2016.

Начелница Пејовић на додјели награда за најбоље предузеће које подржава породицу у Црној Гори 2016.

Начелница Пејовић на додјели награда за најбоље предузеће које подржава породицу у Црној Гори 2016.

Манифестација такмичарског карактера на националном нивоу “Предузећа која подржавају породицу у Црној Гори 2016”, одржана је данас, традиционално по четврти пут, у Подгорици. На такмичењу је узело учешћа двадесет, претежно микро и малих предузећа, који се баве различитим дјелатностима. Догађај је отворила Биљана Пејовић - начелница одељења за родну равноправност Министарства за људска и мањинска права. Начелница Пејовић објаснила је да већини жена у Црној Гори да би се доказале у предузетништву и даље недостаје новац, на првом мјесту, али и информације, контакти и подршка породице.

01.07.2016.

У Талину одржана конференција Комисије за родну равноправност

У Талину одржана конференција Комисије за родну равноправност

Представнице Министарства за људска и мањинска права, Биљана Пејовић, начелница Одјељења за послове родне равноправности и Татјана Анђелић, начелница Одјељења за европске интеграције, програмирање и имплементацију ЕУ фондова, учествовале су на конференцији Комисије за родну равноправност, која се одржала у Талину – Естонија, 30. јуна – 1. јула 2016. године. Начелница Пејовић и начелница Анђелић су представнице Црне Горе у поменутој Комисији.

30.06.2016.

Црна Гора постала 29. чланица глобалне иницијативе: „Партнерство за једнаке будућности“

Црна  Гора  постала 29. чланица глобалне иницијативе: „Партнерство за једнаке будућности“

Црна Гора је постала 29. чланица иницијативе „Партнерство за једнаке будућности“, која је посвећена економском и политичком снажењу жена на националном и глобалном нивоу. Поменута Иницијатива представља прилику за представљање националних пројеката и политика, као вид промоције националне политике родне равноправности, што би било подстицај за даље унапређење постојећег стања.