Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Акцентовање питања родне равноправности кроз пројекат "Висион оф Wоман"

Акцентовање питања родне равноправности кроз пројекат "Висион оф Wоман"
Датум објаве: 13.11.2019 16:41 | Аутор: ПР слузба

Испис Штампај страницу


ммпРегионална конференција „Висион оф Wоман“ је прилика да се сагледа повезаност свих питања на путу остварења родне равноправности, јер без заједништва свих нас, без обзира у ком капацитету радимо, неће бити задовољајуће брзине у жељеним промјенама, истакао је министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка на отварању.

Министар је изразио задовољство тиме што је конференција окупила дипломате, политичарке, предузетнице, привреднике, активисткиње, медије и све оне који вјерују у људска права и равноправност свих грађана и грађанки.

С тим у вези, важно је истаћи све бољу сарадњу и разумијевање са невладиним организацијама. Као значајан нови вид подршке, Министарство за људска и мањинска права опредјељује новац за квалитетне пројекте невладиних организација. Ове године, подиљењено је 290,000.00 еура за реализацију 24 пројекта у оквиру области родна равноправност за подршку невладиним организацијама.

„Остварени резултати добијају потврде са међународних адреса што нам је додатна мотивација за јачање даље политике у области постизања родне равноправности. Посебно цијенимо регионалну сарадњу и заједнички приступ у размјени добрих пракси и искустава,“ закључио је Зенка.

Даниела Гашпарикова, стална представница УНДП-а указала је на посљедице родне неравноправности и посебно истакла економску димензију: “Према подацима Свјетског економског форума, ако земље Западне Европе наставе да напредују тренутним темпом, општи јаз у родној равноправности премостиће се тек за 61 годину. И то упркос томе што постоји прегршт доказа да равноправност има утемељење и у економском погледу. Не можемо искоријенити сиромаштво ако наставимо да искључујемо више од половине радне снаге, тј. економског потенцијала свјетског становништва. Заправо, Свјетска банка упозорава да глобална економија губи око 160 билиона долара због разлике у платама између мушкараца и жена. То је у просјеку око 23.600 долара губитка по особи, колико свака индивидуа на овој планети изгуби због разлике у примањима.” У том смислу, Гашпарикова је закључила да је неопходна хитна уједињена акција и покрет за родну равноправност, који ће јаче утицати на даље промјене и осигурати да се постигну Циљеви одрживог развоја зацртани у Агенди 2030, конкретно циљ бр. 5 – постизање родне равноправности.

Предсједник Скупштине Главног града Ђорђе Сухих је казао да Главни град препознаје важност политике родне равноправности, али да смо сви свјесни да једнакост мушкараца и жена није само формалан процес, те да он мора постати дио свакодневнице и свијести доносиоца одлука. „На нама је да све расположиве ресурсе усмјеримо на поштовању владавине права засновану на обезбјеђивању једнаких шанси за све“, истакао је Сухих.

Конференцију „Висион оф Wоман“ организовало је невладино удружење Висион оф Хуманитy у партнерству са УНДП у Црној Гори, Министарством за људска и мањинска права и Главним градом.

На конференцији „Висион оф Wоман“ учествовале су успјешне националне лидерке и лидерке из региона из различитих области дјеловања - од политике до предузетништва и стваралаштва. Иста је имала за циљ промоцију родне равноправности и женских људских права, као и успостављање стратешког дијалога у правцу развоја и унапређења економског и социјалног статуса жена у друштву.

Министарство за људска и мањинска права