Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Поштовање родне равноправности као инструмента веће безбједности у образовању

Поштовање родне равноправности као инструмента веће безбједности у образовању
Датум објаве: 01.10.2019 15:18 | Аутор: С. Ж.

Испис Штампај страницу


У савременим друштвима, поготово оним транзиционим као што је наше, образовном систему намеће се обавеза да мјења друштвени контекст и буде један од главих промотера родне равноправности, као и људских права, сопштено је на семинару Поштовање родне равноправности као инструмента веће безбједности у образовању”.

Министарство за људска и мањинска права је у сарадњи са  Заводом за школство организовало једнодневни семинар за наставнике/це на тему: “Поштовање родне равноправности као инструмента веће безбједности у образовању”.

Циљна група били су наставници/це различитих струка основних и средњих школа у Црној Гори.

Испред Министарства за људска и мањинска права присутне је поздравила Дјована Дјокај, која је истакла да примјена и спровођење закона о родној равноправности веома важно за постизање родне равноправности, те да у Црној Гори још увијек није довољно развијена свијест о једнаком третману мушкараца и жена. Највећи предуслов за постизање родне равноправности је заправо систем едукације који од самог почетка промовише једнаке могућности.

Реализацијом оваквих семинара очекујемо да ће теме о родној равноправности све више бити присутне у наставним програмима и да у наредном периоду треба што више радити на постизању родног баланса.

Управо су слични семинари добра прилика да се скрене пажња просвјетним радницима на посљедице насиља у породици и насиљу над женама, као и о проблему вршњачког насиља који је све присутнији у наше друштво те како се борити против њега и сузбити га.

О родној равноправности у образовању, као и општем нормативном оквиру родне равноправности полазницима/полазницама говориле су  тренерице за родну равноправност Бранка Влаховић и Славица Стриковић, док су са Законом о заштити од насиља у породици полазнике/це упознали Срђан Ђуровић и Бранка Влаховић.

О значају и могућностима примјене наученог са семинара у пракси говорила је савјетница у Заводу за школство, Видосава Кашћелан која је подсјетила на важност и актуелност теме и њену прожетост кроз укупни наставни курикулум.

Овај семинар афирмише родну равноправност и спречавање свих облика насиља, посебно у породици, зато је важан допринос реализацији постављених циљева образовања.

Министарство за људска и мањинска права