Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Размотрен Извјештај Црне Горе о имплементацији Пекиншке декларације и Платформе за акцију (БпфА) и Агенде за одрживи развој 2030 (АГЕНДА 2030)

Размотрен Извјештај Црне Горе о имплементацији Пекиншке декларације и Платформе за акцију (БпфА)  и Агенде за одрживи развој 2030 (АГЕНДА 2030)
Датум објаве: 10.06.2019 14:46 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


На 34. сједници Одбора за родну равноправност, министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка представио је Извјештај Црне Горе о имплементацији Пекиншке декларације и Платформе за акцију (БпфА)  и Агенде за одрживи развој 2030 (АГЕНДА 2030), који је Влада Црне Горе послала УН-у на даље поступање.

Министар Зенка је подсјетио да Извјештај садржи информације о најважнијим резултатима и активностима у последњих пет година.Такође, он је истакао да је унапређено домаће законодавство, Закон о родној равноправности из 2015 унапријеђен и усклађен са домаћим антидискриминационим законодавством и стандардима ЕУ.

Министар је рекао да су изазови повећање политичке партиципације жена и заштита од насиља над женама које постаје све више друштвени проблем.  Министар је истакао да су успостављени механизми за спровођење политике родне равноправности на националном и локалном нивоу, те да су институције именовале своје контакт особе за родну равноправност.

У циљу сагледавања свеобухватног прегледа на националном нивоу сачињен је Извјештај Црне Горе о имплементацији Пекиншке декларације и Платформе за акцију и Агенде за одрживи развој 2030. Извјештај је методолошки рађен по Упутству за свеобухватне прегледе на нивоу држава које су сачиниле УН – Жене и регионалне комисије Уједињених нација како би помогле вођење свеобухватних прегледа.

Први пут ће се, 2020. године, у потпуности успоставити преглед имплементације Пекиншке декларације и платформе за акцију с Агендом за одрживи развој 2030, паралелно. Сходно томе, Извјештај Црне Горе о имплементацији Пекиншке декларације и Платфотме за акцију (БпфА) и Агенде за одрживи развој 2030, разматра напредак у погледу закона, политика и стратегија, институционалних механизама за родну равноправност, трансформација дискриминаторских норми и родних стереотипа, инвестиција за покривање празнина у ресурсима, одговорности за постојец́е обавезе и изградњу капацитета, прикупљање података, прац́ење и евалуацију.

Одбор је једногласно подржао Извјештај.

МИнистарство за људска и мањинска права