Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Подршка изради локалних акционих планова за родну равноправност –Рожаје, Мојковац, Цетиње

Подршка изради локалних акционих планова за родну равноправност –Рожаје, Мојковац, Цетиње
Датум објаве: 15.04.2019 10:24 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


ммпУ оквиру пројекта „Јачање механизама за родну равноправност на локалном нивоу”, који спроводи Министарство за људска и мањинска права – Одјељење за послове родне равноправности у сарадњи, са Мисијом ОЕБС-а и општина у Црној Гори, ради на унапријеђењу добрих пракси у остваривању политике једнаких могућности на локалном нивоу. На тај начин, подржана је и израда локалних акционих планова за родну равноправност у општинама. Због усклађивања са националном стратегијом за родну равноправност – Планом активности за постизање родне равноправности, као и истека претходних локалних акционих планова за родну равноправност,  неопходно је израдити нове акционе планове.

Радионице је отворила начелница Одјељења за послове родне равноправности, г-ђа Биљана Пејовић, која је у свом излагању нагласила значај дугогодишње сарадње и пројекта који се спроводи са Мисијом ОЕБС-а, истичући да захваљујући таквом односу према овој теми постижемо добре резултате на унапређењу политике родне равноправности на локалном нивоу.

Припремљени Модел локалног акционог плана понуђен је локалним самоуправама које су у обавези да га прилагоде својим потребама и предложе његово усвајање. Министарство и  Мисија ОСЦЕ су, у сарадњи са радним групама за израду ЛАП у локалним самоуправама, у општинама Рожаје и Цетиње спровели 2 једнодневне радионице и у Мојковцу 1 дводневну радионицу, у априлу 2019. године, као логистичку подршку овом процесу. Радионицама су присуствовали/е представници/е општина, правосудних и полицијских органа у општинама, школа основног и средњег образовања и НВО сектор. Предавачице на радионицама су биле експерткиње из родне равноправности, Бранка Влаховић и Славица Стриковић.

У наредном периоду партнерски ће се реализовати напредни тренинзи на локалном нивоу, подршка општинама при изради локалних акционих планова за родну равноправност, тренинзи о локалном буџетирању за чланове/це Мреже координатора/ки на локалном нивоу, те едукације у правцу оснаживања жена у свим областима друштвеног живота.

Министарство за људска и мањинска права