Manja slova Veća slova RSS

>

Podrška izradi lokalnih akcionih planova za rodnu ravnopravnost –Rožaje, Mojkovac, Cetinje

Podrška izradi lokalnih akcionih planova za rodnu ravnopravnost –Rožaje, Mojkovac, Cetinje
Datum objave: 15.04.2019 10:24 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


mmpU okviru projekta „Jačanje mehanizama za rodnu ravnopravnost na lokalnom nivou”, koji sprovodi Ministarstvo za ljudska i manjinska prava – Odjeljenje za poslove rodne ravnopravnosti u saradnji, sa Misijom OEBS-a i opština u Crnoj Gori, radi na unaprijeđenju dobrih praksi u ostvarivanju politike jednakih mogućnosti na lokalnom nivou. Na taj način, podržana je i izrada lokalnih akcionih planova za rodnu ravnopravnost u opštinama. Zbog usklađivanja sa nacionalnom strategijom za rodnu ravnopravnost – Planom aktivnosti za postizanje rodne ravnopravnosti, kao i isteka prethodnih lokalnih akcionih planova za rodnu ravnopravnost,  neophodno je izraditi nove akcione planove.

Radionice je otvorila načelnica Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti, g-đa Biljana Pejović, koja je u svom izlaganju naglasila značaj dugogodišnje saradnje i projekta koji se sprovodi sa Misijom OEBS-a, ističući da zahvaljujući takvom odnosu prema ovoj temi postižemo dobre rezultate na unapređenju politike rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou.

Pripremljeni Model lokalnog akcionog plana ponuđen je lokalnim samoupravama koje su u obavezi da ga prilagode svojim potrebama i predlože njegovo usvajanje. Ministarstvo i  Misija OSCE su, u saradnji sa radnim grupama za izradu LAP u lokalnim samoupravama, u opštinama Rožaje i Cetinje sproveli 2 jednodnevne radionice i u Mojkovcu 1 dvodnevnu radionicu, u aprilu 2019. godine, kao logističku podršku ovom procesu. Radionicama su prisustvovali/e predstavnici/e opština, pravosudnih i policijskih organa u opštinama, škola osnovnog i srednjeg obrazovanja i NVO sektor. Predavačice na radionicama su bile ekspertkinje iz rodne ravnopravnosti, Branka Vlahović i Slavica Striković.

U narednom periodu partnerski će se realizovati napredni treninzi na lokalnom nivou, podrška opštinama pri izradi lokalnih akcionih planova za rodnu ravnopravnost, treninzi o lokalnom budžetiranju za članove/ce Mreže koordinatora/ki na lokalnom nivou, te edukacije u pravcu osnaživanja žena u svim oblastima društvenog života.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava