Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Представљено истраживање “Имовинска права жена “

Представљено  истраживање “Имовинска права жена “
Датум објаве: 03.04.2019 14:54 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


У Црној Гори обичајно право одрицања од имовине у корист мушких чланова породице је јаче од закона. Жене у Црној Гори и даље се доминантно одричу наследства у корист мушких чланова породице, иако су законом изједначене са мушкарцима. Патријархална идеологија је изузетно јака, па жене без обзира на економски положај и степен образовања најчешће имају такав став да је одрицање права на имовину породична традиција. Истраживање је показало  да иако већина грађана/ки , њих 82% сматра да породична имовина треба припасти мушкарцима и женама подједнако, ипак само 25 % сматра да се то дешава у реалности.

Скоро три четвртине грађана/ки, њих 70 % вјерује да друштво осуђује жене које се не одрекну имовине у корист брата. Наша пракса показује да неријетко приликом развода брака / ванбрачне заједнице не покрећу поступак за подјелу имовине,  иако су исту стекли заједно са партнерима у току заједничког живота. Истраживање је показало да многе жене немају информације о праву на наслеђивање и подјели брачне имовине, него устаљену праксу прихватају као право. Иако већина грађана/ки , њих 88 % имају став да имовина стечена у браку или у ванбрачној заједници треба бити једнако подијељена, тек негдје око половине сматра да се то дешава.

Као разлоге малог броја жена власница имовине, три четвртине грађана/ки наводи традицију, док једна четвртина наводи неинформисаност жена о њиховим правима, страх да имовина постане власништво друге породице и непоштовање права жена. Скоро половина грађана/ки Црне Горе вјерује да жене не остварују право на имовину.

Истраживање о имовинским правима жена је настало у оквиру пројекта “ И у род и у дом “- снагом закона против имовинског обичајног права “ које је финансирало Министарство за људска и мањинска права. Истовремено, снажна већина грађана, 8 до 10 њих вјерује да би жене требало да имају једнака  имовинска права, на наслеђе као и мушкарци.

На конференцији за медији поводом представљања резултата истраживања говорили су Биљана Пејовић, начелница Одјељења за послове родне равноправности, Љиљана Раичевић, предсједница Сигурне женске куће и Владимир Раичевић из агенције ИПСОС Стратегиц Маркетинг.

Пејовић је истакла да је по информацијама Управе за некретнине забиљежен пораст процента удјела женских носилаца права у готово свим општинама, те да предњачи општина Херцег Нови, затим Главни град Подгорица, Котор, Тиват. Добре проценте биљеже и општине на сјеверу општина Пљевља и Жабљак, а да највише посла предстоји у мањиим општинама Гусињу, Плаву и Петњици.

Пејовић је изразила задоовољство поводом чињенице да све већи број у Црној Гори препознаје важност остваривања имовинских права и постају свјесни колико је остваривање овог права значајно за њихов бољи положај.

Истраживање је спровела ИПСОС Стратегиц Маркетинг у фебруару мјесецу на репрезентативном стратификованом узорку од 1036 испитаника/ца у 17 градова у Црној Гори, 130 територија бирачких мјеста, градске,приградске и сеоске животне средине.

 

Министарство за људска и мањинска права