Manja slova Veća slova RSS

>

Zenka: Učešće žena u političkom odlučivanju preduslov za uspostavljanje rodne ravnopravnosti

Zenka: Učešće žena u političkom odlučivanju preduslov za uspostavljanje rodne ravnopravnosti
Datum objave: 16.03.2019 14:45 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Učešće žena u političkom odlučivanju na centralnom i lokalnom nivou predstavlja izuzetno važan aspekt i preduslov za uspostavljanje rodne ravnopravnosti, istakao je ministar Mehmed Zenka u razgovoru sa Džeraldin B. Nejson predsjedavajućom Komisije za status žena i ambasadorkom Irske u SAD.

Ministar Zenka razgovarao je sa Nj.E. Nejson o mjerama koje Crna Gora preduzima u zaštiti i unaprijeđenju antidiskriminacionih politika, kao i ostvarivanju politike jednakih mogućnosti.

Zenka je informisao da Crna Gora sprovodi aktivno i Rezoluciju 1325 Mir, žene i bezbjednost i kao najnovija članica NATO alijanse prati sprovođenje principa rodne ravnopravnosti u sektoru odbrane i bezbjednosti. Ministar je istakao da se povećava  broj žena i u sektoru odbrane i  bezbjednosti. Prema njegovim riječima trenutno je 13, 5% žena na komandnim dužnostima i u vojnim misijama.

Ministar je informisao u vezi sa političkom participacijom žena u Crnoj Gori da su u poslednjih godina postignuti značajni rezultati, sertifikovane dvije generacije trenerica iz političkih participacija, 221 članica političkih partija od čega su 144 odbornice , 4 političke partije su integrisale rodne politike u izborne programe i politike, edukativni program je realizovan u 20 opština.

6 trenerica našlo se na izbornim listama na lokalnim izborima što govori u prilog učinkovitosti obuke, istakao je Zenka. U izvršnoj vlasti, na pozicijama pomoćnica ministara je preko 44% žena, a ako posmatramo pregovaračku strukturu za pristup Crne Gore Evropskoj uniji, žene su na čelnim pozicijama radnih grupa za gotovo sva najvažnija pregovaračka poglavlja.

Dosta aktivnosti se sprovodi i u dijelu ekonomskog osnaživanja žena, gdje imamo je procenat preduzetnica porastao na 25% u odnosu na prethodnih 9%.