Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

УН WОМЕН примјетан напредак Црне Горе у области родне равноправности

УН WОМЕН примјетан напредак Црне Горе у области родне равноправности
Датум објаве: 17.03.2019 14:16 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


УН WОМЕН је мање присутан у Црној Гори због тога што Црна Гора има бољи индекс родне равноправности него остале земје региона, али да то не значи да у будуће нећемо интензивније сарађивати констатовано је на састанку начелнице Одјељења за послова родне равноправности Биљане Пејовић  са регионалном директорицом УН WОМЕН за Европу и Централну Азију госпођом Алијом Ел-Јасир (Алиа Ел-Yассир).

 

Црна Гора укључена је у регионални програм "Спровођење закона, мијењање ставова", чији је циљ јачање капацитета невладиних организација које се баве борбом против насиља над женама, а који спроводи Канцеларија УНДП.

 

УН WОМЕН  исказао је интересовање  за сарадњу у области родно сензитивног управљања, буџетирања, те лидерства са Владом Црне Горе, и понудио своју експертизу приликом израде стратешких докумената и законодавних аката у области родне равноправности.

 

Њихови експерти/киње у разним областима могу помоћи имплементацију наших приоритета, као на примјер експерт за статистику који ће бити послат у ЦГ.

 

УН WОМЕН планира да пошаље свог/ју представника/цу у Црну Гору за иницијативу везану за приступање ЕУ (гендер еqуалитy фацилитy). Регионална директорица Ел-Јасир истакла је потребу већег укључивања и подршку Црне Горе и других земаља региона у међународним форумима и партнерствима са Савјетом Европе, Европским институтом за родну једнакост, на УН Комисији за статус жена, УН Политичком форуму на високом нивоу (ХЛПФ) и сл.

 

Регион Западног Балкана је мање присутан у наведеним форумима, те је самим тим мање видљив од осталих иако има вриједна искуства у области спровођења политике родне равноправности.

 

Начелница Пејовић представила је актуелне резултате и изазове у области родне равноправности и исказала спремност да се даље унапређује сарадњу са УН WОМЕН-ом у свим поменутим сегментима.

 

На састанку је разговарано и о агенди засиједања Комисије за статус жена, која ће наредне године у фокусу имати спровођење Пекиншке декларације која ће обиљежити 25 годишњицу усвајања.

Пејовић је информисала да Црна Гора већ започела активности на припреми свог извјештаја којег ће представити Комисији за статус жена 2020. године.

 

Министарство за људска и мањинска права