Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Копенхаген: “ Родна равноправност – отварање путева за покретање Стратегије Савјета Европе за родну равноправност 2018-2023“

Копенхаген: “ Родна равноправност – отварање путева  за покретање Стратегије Савјета Европе за родну равноправност 2018-2023“
Датум објаве: 07.05.2018 09:48 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


На конференцији “ Родна равноправност – отварање путева  за покретање Стратегије Савјета Европе за родну равноправност 2018-2023“, која је одржана у Копенхагену, Данска, 3- 4. маја, у оквиру данског пресједавања Комитетом министара Савјета Европе, Биљана Пејовић, начелница за послове родне равноправности, истакла је актуелна дешавања у области родне равноправности у Црној Гори.

Она је том приликом  представила досадашње резултате сповођења политике једнаких могућности, нарочито у области политичке партиципације и сузбијања и заштите од насиља  над женама и дјевојчицама. 

Конференција је била прилика да се размијене мишљења о тренутним и новим изазовима који су сметња за бољи напредак у постизању потпуне равноправности полова кроз имплементацију нове стратегије.

У оквиру посебних панела, акценат је стављен на Конвенцију Савјета Европе о спрјечавању и сузбијању насиља над женама и насиља у породици – тзв. Истанбулску конвенцију, положај жена у доношењу одлука, те генерално остваривање  људских права жена и дјевојчица.

Разговарано је о статусним и другим питањима од важности за избјеглице, те питањима рјешавања азила који траже жене и дјевојчице, родним  стереотипима  и сексизму, као и на улози мушкараца у агенди родне равноправности.

Конференцију је увеличала принцеза Данске, а обраћања су имали/ле бројни експерти/киње из области родне равноправности, људских права, земаља чланица Савјета Европе.

Министарство за људска и мањинска права