Manja slova Veća slova RSS

>

Održani javni časovi o borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici za učenike/ce iz Bijelog Polja, Berana i Tivta

Datum objave: 08.12.2017 19:18 | Autor: Maja Jović

Ispis Štampaj stranicu


U Bijelom Polju, Beranama i Tivtu su prethodnih dana održana tri tematska časa o problemu i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici za učenike/ce osnovnog i srednjeg obrazovanja. Časovi su održani u  organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava, u saradnji sa kancelarijom UNDP-a i Misijom OEBS-a u Crnoj Gori, kao i opštinama Bijelo Polje, Berane i Tivat, povodom obilježavanja kampanje “16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama”.

U Bijelom Polju javni čas je održan u JU “Centar za kulturu”, a ciljna grupa su bili učenici/ce osmih i devetih razreda osnovnih škola: “Dušan Korać”, “Risto Ratković” i “Marko Miljanov” iz Bijelog Polja. Učenike/ce i njihove nastavnike/ce su pozdravili g-đa Nemša Omerhodžić, potpredsjednica Skupštine opštine Bijelo Polje, načelnica Biljana Pejović, ispred Ministarstva za ljudska i manjinska prava, kao i Aleksandra Vujisić, saradnica u Misiji OEBS-a u Crnoj Gori.

U Beranama, ciljna grupa su bili učenici/e trećeg i četvrtog razreda JU Gimnazije “Panto Mališić”. Prisutnima u Beranama su se obratili direktor gimnazije, Sreten Lutovac, koordinatorka za rodnu ravnopravnost u opštini Berane, g-đa Fatima Međedović Begović, načelnica Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, kao i Aleksandra Vujisić, ispred Misije OEBS-a u Crnoj Gori.

U Tivtu je održan tematski čas o problemu i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici za učenike/ce završnih razreda u JU SMŠ  “Mladost”. Direktorica škole, Jovanka Vujačić je izrazila zadovoljstvo organizovanim časom na tu temu i istakla kako škola podržava sve aktivnosti koje sprovodi Opština.

Nakon pozdravnih riječi i upoznavanja sa radom i nadležnostima Ministarstva za ljudska i manjinska prava i saradnjom između Ministarstva sa opštinama, sa učenici/ama je razgovarano o tome da li su se dosad susretali sa nasiljem, da li znaju koji su to oblici nasilja, kao i o mehanizmima zaštite, kao i njihovim stavovima i percepcijama o rodnoj ravnopravnosti i rodno zasnovanom nasilju.

Učenicima/ama u sva tri grada je prikazana numera muzičkog sastava grupe Who See, pod nazivom “Moja Mare” i  istraživanje koje je sprovedeno o nasilju nad ženama. Zbog toga što je naročito važno da se mladima pošalje poruka vizuelnog sadržaja, Sistem UN-a je za ovu kampanju angažovao poznatu crnogorsku grupu Who See da snimi pomenuti video spot. Istraživanje je predstavljeno kroz video animaciju rezultata istraživanja koje je sprovedeno u sklopu programa koji realizuju UNDP i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava,  uz finansijsku podrsku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori. Animacija je obuhvatila podatke o tome koliko je nasilje prisutno, da li se i koliko prijavljuje, koji su njegovi oblici.

U okviru kampanje "16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama" pozivamo sve da javno govore o ovom problemu, uz uključivanje svih subjekata koji mogu doprinijeti prevenciji i sprječavanju ove negativne pojave.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava