Manja slova Veća slova RSS

>

Misija OEBS- a u Crnoj Gori i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava osuđuju svaki vid rodno zasnovanog nasilja

Misija OEBS- a u Crnoj Gori i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava osuđuju svaki vid rodno zasnovanog nasilja
Datum objave: 24.11.2017 11:50 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


PODGORICA, 24. novembar 2017.godine  – Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Misija OEBS-a u Crnoj Gori i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u zajedničkom saopštenju  za javnost osudili su svaki vid rodno zasnovanog nasilja.

 

Nasilje nad ženama ostaje jedno od najtežih kršenja ljudskih prava u svijetu danas.

 

Rodno zasnovano nasilje je neprihvatljivo.

Rodno zasnovano nasilje nije neizbježno.

Rodno zasnovano nasilje se može spriječiti.

 

Misija OEBS- a u Crnoj Gori i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava prepoznaju povezanost u osnaživanju rodne ravnopravnosti, smanjenju nasilja nad ženama i obezbijeđivanju sigurnosti za sve građane i građanke pod jednakim uslovima.

 

Zbog toga, borba protiv rodno zasnovanog nasilja i podrška inicijativama za ostvarivanje jednakih mogućnosti ne smije biti  usputno  ili privremeno pitanje.

 

Borba protiv rodno zasnovanog nasilja zahtjeva temeljan i sveobuhvatan napor uz učešće svih relevantnih aktera.

 

Crna Gora je pristupila ovoj globalnoj inicijativi 2007. godine,  i od tada Misija OEBS-a  podržava napore koji se preduzimaju u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava.U partnerskom odnosu, nastavićemo da unaprijeđujemo stanje   i sprovodimo kampanje za borbu protiv ovog društvenog problema.

 

Relevantne institucije moraju da se svakodnevno efikasnije bave rodno zasnovanim nasiljem, a ne samo tokom trajanja kampanja.