Manja slova Veća slova RSS

>

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava poziva sve građanke i građane da prijave nasilnike i svaki oblik nasilja koji uoče

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava poziva sve građanke i građane da prijave nasilnike i svaki oblik nasilja koji uoče
Datum objave: 01.11.2017 17:15 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo za ljudska i maninska prava oglašava se povodom još jednog slučaja nasilja, surovog ubistva profesorice u penziji.

Najoštrije osuđujući monstruozno ponašanje pojedinaca koji su u stanju da počine ovakva nedjela, Ministarstvo poziva sve građanke i građane da prijave nasilnike i svaki oblik nasilja koji uoče.

Apelujemo na sve institucije da obrate veću pažnju na načine da se nasilje spriječi, na prvom mjestu nasilje  nad ženama, tako što će se vjerovati ženama koje se obrate za pomoć zbog porodičnog ili partnerskog nasilja.

Danas šaljemo poruku prvenstveno institucijama i građanima/kama, da moraju da se uvedu liste za procjenu rizika za ponavljanje nasilja, zatim da mora da se napravi bolja evidencija nasilja u porodici i da mora da se uvede odgovornost profesionalaca koji postupaju u ovakvim slučajevima, jer dok god ne postoji ta lična odgovornost, slučajevi poput ovog će se ponavljati. 

Na kraju,  apel upućujemo i medijima da odgovorno izvještavaju o nasilju nad ženama, jer iako postoji validan zakonodavni okvir, evidentno postoje i problemi u njegovoj primeni i koordinaciji.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava