Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Делегација Владе Црне Горе на 67. засиједању Комитета за елиминацију свих облика дискриминације жена

Делегација Владе Црне Горе на 67. засиједању Комитета за елиминацију свих облика дискриминације жена
Датум објаве: 11.07.2017 21:20 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Делегација  Владе Црне Горе коју предводи министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка учествовала је данас, у Женеви, на 67. засиједању Комитета за елиминацију свих облика дискриминације жена.

Чланови/ице делегације бранили су пред Комитетом ИИ Извјештај Црне Горе о спровођењу Конвенције о елиминацији свих облика дискриминације жена.

Комитет је похвалио извјештај Црне Горе који је показао унапређење законодавног оквира и политика и успостављање механизама за родну равноправност. Комитет је  исказао интересовање  за имплементацију одредаба Конвенције у пракси. Питања су конципирана према члановима Конвенције и у вези са тим исти су се интересовали за предузимање општих и специфичних мјера за елиминисање дискриминације и стереотипа у свим областима гдје јос увијек постоје евентуални видови дискриминације.

У фокусу интересовања била је политичка партиципација, односно које мјере предузимају Скупштина Црне Горе и политичке партије у вези са већим политичким аткивизмом и афирмисањем лидерства, као и дјеловање парламентарне мреже жена.

У области родно заснованог насиља питања су се односила на спровођење закона из области заштите од насиља и мултидисциплинарног одговора на насиље. Од посебног интересовања била је област борбе против трафикинга, експлоатације или проституције и мјере које предузимају надлежне институције у циљу сузбјјања и заштите.

Кроз интерактивну дискусију са представницима/ама делегације, Комитет је упознат са измјенама и допунама свих закона који су у области постизања родне равноправности иновирани у циљу усаглашавања са међународним стандардима. Области од интереса односиле су се још и на образовање, социјалну заштиту, положај жена на тржишту рада, остваривање права из радних односа, здравља И маргинализованих група,и правосуђе.

Конвенција о елиминацији свих облика дискриминације жена, која у суштини садржи међународну повељу о правима жена, позната  је и под називом Женска конвенција. Иста је усвојена на Генералној скупштини Уједињених нација 18. децембра 1979. године, као први свеобухватни међународно признати документ о правима жена.Поменута Конвенција је саставни дио националног законодавства (члан 9 Устава Црне Горе), те се примјењује директно и има приоритет над домаћим законима.

Министарство за људска и мањинска права