Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Почела обука за преко педесет предузетница у Никшићу

Почела обука за преко педесет предузетница у Никшићу
Датум објаве: 02.04.2017 07:18 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Реализација обука за преко 60 жена у Никшићу, у оквиру пројекта Економско оснаживање жена, који представља дио програма “Подршка анти-дискриминационим и политикама родне равноправности ”,започела је у суботу,  1. априла 2017. године. Носиоци активности су Министарство за људска и мањинска права и УНДП, уз подршку Делегације Европске уније у Црној Гори. Обуке ће спроводити ЦЕЕД Цонсултинг у Иновационо предузетничком центру “Технополис“ у Никшићу. Пројекат се спроводи у општинама Подгорица и Никшић и њиме је планирано спровођење мјера подршке за развој женског предузетништва на локалном нивоу у периоду од 206. до 2018. године, кроз пружање различитих врста сервиса (едукација и менторинг), како женама које планирају да започну сопствени бизнис, тако и власницама предузећа које свој посао желе да унаприједе.

Обуку су свечано отвориле Биљана Пејовић, начелница Одјељења за родну равноправност у Министарству за људска и мањинска права и Милосава-Мила Жугић, једна од оснивачица и прва предсједница Асоцијације пословних жена Црне Горе. Улога Асоцијације пословних жена Црне Горе у пројекту је информисање и мобилизација корисница програма у општини Никшић и у прву фазу је укључено 60 полазница, од којих је 30 почетница и 30 власница бизниса. Током свог излагања госпођа Пејовић је представила читав пројекат и његове основне циљеве, указујући на значај економског оснаживања жена: “Јачање економског положаја жена налази се међу приоритетним задацима политике родне равноправности и има посебан значај у развоју нашег друштва. Учешће жена у предузетништву на локалном нивоу, представља изузетно важан аспект и предуслов за успостављање родне равноправности. Већини жена у Црној Гори и даље недостаје новац, информације, подршка, контакти, како би се показале у друштву, како у политици тако и осталим сегментима живота. Приоритет Владе Црне Горе и Министарства за људска и мањинска права, али и ресорних институција је ојачавање преговарачких позиција женске предузетничке популације и утицај на пословно окружење, првом мјесту из улоге предузетница.”.

Госпођа Милосава-Мила Жугић је поздравила кориснице програма испред Асоцијације пословних жена Црне Горе и пожељела им успјешан рад. „У бизнису није лако успјети, али морате бити упорне и никада не треба да одустајете од својих идеја. За све савјете и подршку можете увијек да нам се обратите, као репрезентативној Асоцијацији пословних жена у Црној Гори, која окупља прије свега власнице бизниса, као и мени лично”, наставила је госпођа Жугић. Посебно је указала на значај умрежавања пословних жена, како на локалном, тако и на националном и регионалном нивоу, а у циљу рада на унапрјеђењу амбијента за развој женског предузетништва и пословне сарадње жена у бизнису.

Планирано је да се у обуке укључи још жена у општини Никшић, тако да све заинтересоване могу да се пријаве Асоцијацији пословних жена Црне Горе, маил адреса: пословна.зена@yахоо.цом.

Министарство за људска и мањинска права