Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Регионална конференција "Оснаживање жена кроз приступ земљишту"

Датум објаве: 11.03.2017 11:21 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


На регионалној конференцији „ Оснаживање жена кроз приступ  земљиштву“, одржаној 9-10.марта 2017. године, у Тирани, поред представника/ца земаља Албаније, Србије, Косова, Македоније и Босне и Херцеговине, учествовала је и делегација из Црне Горе, коју су сачињавале и представнице Министарства за људска и мањинска права, Биљана Пејовић и Татјана Анђелић. Конференција је организована од стране њемачког ГИЗ- и Организације УН  за храну и пољопривреду – ФАО, као и Њемачке нотарске коморе,  и представља  дио пројекта „Отворени регионални фонд за југоисточну Европу – Правна реформа“, који је  усмјерен на унапређење правне регулативе у земљама Западног Балкана како би се промовисао  напредак у реализацији циља 5а- Родна равноправност у оквиру Циљева одрживог развоја (СДГс).

Конференција у Тирани је била прилика за представљање резултата претходно урађеног  правног профила сваке од наведених држава и студије која садржи  алатке за правну процјену, те постизања заједничког договора о примјени препорука у правцу оснаживања  жена за бољи приступ  имовинским правима и власништву над земљиштем.

Студије показују да жене са јаким наследним правима зарађују и до 3,8 пута веће приходе, и да су шансе да доживе насиље у породици 8 пута мање. Препреке са којима се жене у руралним предјелима  суочавају у покушају да ефикасно уживају та права су сложене. Оне се крећу од неадекватних законских стандарда и неспровођења, до обичаја и религије. Улога актера  укључених у процес уписа права (махом нотари и катастарска служба) је од кључног значаја. Захваљујући претходној иницијативи коју су покренуле ФАО и Свјетска банка, институције у наведеним земљама су упознате са статистиком и посвјећене поправљању ситуације.

Уз подршку пројекта правни оквир земаља је у поступку провјере путем коришћења ФАО методологије - алат за правну процјену и такође, профил земље. Као резултат ових студија, јасно је да је улога правних стручњака и институција које врше упис права од кључног значаја у унапређењу родне равноправности у приступу земљишту.

На панелу посвећеном мјерама подршке женама за приступ имовинским правима, испред делегације Црне Горе, Биљана Пејовић, начелница Одјељења  за послове родне равноправности је истакла да је Влада Црне Горе посвећена унапређењу родне равноправности у свим сегментима  друштва и на свим нивоим.

Она је нагласила релевантне институције на националном и локалном  нивоу  предузимају посебне мјере и активности у циљу унапређења економског положаја жена. Ипак, питање власништва у Црној Гори је и даље  изазов, из разлога што закони изједачавају права мушкараца и жена на власништво, али у пракси је другачије, јер се не примјењују загарантована законска рјешења у појединим областима као што су наслеђивање, располагање  брачном  имовином, сфери економије - приватног предузетништа, и другим.

 Црна Гора ради на побољшању стања у овој области кроз унапређење законске регулативе али и кроз конктетно дјеловање у пракси различитих институција и синергијског дјеловања на оснаживању жена у већем приступу права над власништвом и  генералном њиховом  бољем положају. Пејовић је овај пројекат оцијенила као добру прилику да се уочи оно што недостаје и искористе најбоље праксе за унапређење стања у овој области на регионалном нивоу.