Manja slova Veća slova RSS

>

Regionalna konferencija "Osnaživanje žena kroz pristup zemljištu"

Datum objave: 11.03.2017 11:21 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Na regionalnoj konferenciji „ Osnaživanje žena kroz pristup  zemljištvu“, održanoj 9-10.marta 2017. godine, u Tirani, pored predstavnika/ca zemalja Albanije, Srbije, Kosova, Makedonije i Bosne i Hercegovine, učestvovala je i delegacija iz Crne Gore, koju su sačinjavale i predstavnice Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Biljana Pejović i Tatjana Anđelić. Konferencija je organizovana od strane njemačkog GIZ- i Organizacije UN  za hranu i poljoprivredu – FAO, kao i Njemačke notarske komore,  i predstavlja  dio projekta „Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu – Pravna reforma“, koji je  usmjeren na unapređenje pravne regulative u zemljama Zapadnog Balkana kako bi se promovisao  napredak u realizaciji cilja 5a- Rodna ravnopravnost u okviru Ciljeva održivog razvoja (SDGs).

Konferencija u Tirani je bila prilika za predstavljanje rezultata prethodno urađenog  pravnog profila svake od navedenih država i studije koja sadrži  alatke za pravnu procjenu, te postizanja zajedničkog dogovora o primjeni preporuka u pravcu osnaživanja  žena za bolji pristup  imovinskim pravima i vlasništvu nad zemljištem.

Studije pokazuju da žene sa jakim naslednim pravima zarađuju i do 3,8 puta veće prihode, i da su šanse da dožive nasilje u porodici 8 puta manje. Prepreke sa kojima se žene u ruralnim predjelima  suočavaju u pokušaju da efikasno uživaju ta prava su složene. One se kreću od neadekvatnih zakonskih standarda i nesprovođenja, do običaja i religije. Uloga aktera  uključenih u proces upisa prava (mahom notari i katastarska služba) je od ključnog značaja. Zahvaljujući prethodnoj inicijativi koju su pokrenule FAO i Svjetska banka, institucije u navedenim zemljama su upoznate sa statistikom i posvjećene popravljanju situacije.

Uz podršku projekta pravni okvir zemalja je u postupku provjere putem korišćenja FAO metodologije - alat za pravnu procjenu i takođe, profil zemlje. Kao rezultat ovih studija, jasno je da je uloga pravnih stručnjaka i institucija koje vrše upis prava od ključnog značaja u unapređenju rodne ravnopravnosti u pristupu zemljištu.

Na panelu posvećenom mjerama podrške ženama za pristup imovinskim pravima, ispred delegacije Crne Gore, Biljana Pejović, načelnica Odjeljenja  za poslove rodne ravnopravnosti je istakla da je Vlada Crne Gore posvećena unapređenju rodne ravnopravnosti u svim segmentima  društva i na svim nivoim.

Ona je naglasila relevantne institucije na nacionalnom i lokalnom  nivou  preduzimaju posebne mjere i aktivnosti u cilju unapređenja ekonomskog položaja žena. Ipak, pitanje vlasništva u Crnoj Gori je i dalje  izazov, iz razloga što zakoni izjedačavaju prava muškaraca i žena na vlasništvo, ali u praksi je drugačije, jer se ne primjenjuju zagarantovana zakonska rješenja u pojedinim oblastima kao što su nasleđivanje, raspolaganje  bračnom  imovinom, sferi ekonomije - privatnog preduzetništa, i drugim.

 Crna Gora radi na poboljšanju stanja u ovoj oblasti kroz unapređenje zakonske regulative ali i kroz konktetno djelovanje u praksi različitih institucija i sinergijskog djelovanja na osnaživanju žena u većem pristupu prava nad vlasništvom i  generalnom njihovom  boljem položaju. Pejović je ovaj projekat ocijenila kao dobru priliku da se uoči ono što nedostaje i iskoriste najbolje prakse za unapređenje stanja u ovoj oblasti na regionalnom nivou.