Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

“Студија ОЕБС-а о добростању и сигурности жена – перспектива рјешавања сукоба”

“Студија ОЕБС-а о добростању и сигурности жена – перспектива рјешавања сукоба”
Датум објаве: 21.02.2017 10:43 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Представнице Министарства за људска и мањинска права присуствовале су састанку који је организовала Мисија ОЕБС у Црној Гори, у склопу припремних активности  за трогодишњи пројекат “Студија ОЕБС-а о добростању и сигурности жена – перспектива рјешавања сукоба”, који имплементира Одјељење за родну равноправност у Секретаријату ОЕБС-а.

На састанку се расправљало о изазовима са којима би се ОЕБС могао сусрести током пројекта "Студије о добростању и сигурности жена” , као и могућим начинима да се ти изазови превазиђу.

Циљ овог пројекта је да се спроведе репрезентативно испитивање жена у највише 10 држава чланица ОЕБС-а. лстражвање ће укључити државе југо-источне Европе, источне Европе и јужног Кавказа. ОЕБС-ова студија ће се базирати на методологији коју је користила Агенција Европске уније за фундаментална људска права у студији о насиљу над женама, спроведеном у 28. држава чланица Европске уније.

Будући да су планираним истраживањем обухваћене и неке од држава у којима су се дешавали конфликти, ова студија ће обухватити и питања која се тичу насиља у конфликтима, како би се испитала учесталост насиља над женама у зонама погођеним насиљем и продубило разумијевање везе измеду насиља над женама и конфликта.

Пројекат се састоји од више фаза које укључују рад на терену, анализу података, извјештавање о главним налазима истраживања и кампању дисеминације истих. Током рада на терену минимум 1,500 жена ће бити интервјуисано у свакој држави. Први резултати истраживања очекују се средином 2018. године.

Крајњи циљ пројекта је да се доде до доказа о различитим облицима насиља над женама, које ће национални актери попут сектора сигурности, извршне и законодавне власти, социјалних сервиса, као и међународних организација користити у побољшању креирања политика и планирању.

Начелница Одјељења за послове родне равноправности представила је активности Одјељења и исказала спремност и отвореност Министарства за људска и мањинска права за сарадњу при имплементацији овог пројекта.

 

Састанку су присуствовали/е осим представница Министарства за људска и мањинска права и представници/е Министарства одбране, Војске Црне Горе, Управе полиције, Министарства здравља, Министарства просвјете, Канцеларије Омбудсмана, Скупштине Црне Горе.

Министарство за људска и мањинска права