Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Представнице Министарства за људска и мањинска права на конференцији у Загребу поводом 25. новембра

Датум објаве: 25.11.2016 16:55 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Поводом Међународног дана борбе против насиља над женама - 25. новембра, којим је почела међународна кампања 16 дана активизма против насиља над женама, у Загребу је организована  Регионална конференција „Фемицид Wатцх – за превенцију фемицида у Републици Хрватској“.Представнице Министарства за људска и мањинска права  у Црној Гори, Биљана Пејовић и Татјана Анђелић, као и предсједница Одбора за родну равноправност 25. сазива Скупштине Црне Горе, Нада Дробњак,  учествовале су на конференцији уз бројне званичнике из различитих институција из регије.

На конференцији се говорило о родном аспекту насиља и насиљу као глобалном проблему, његовим узроцима и посљедицама. Представљена је иницијатива покретања посматрачког тијела или система на националним нивоа названог „Фемицид Wатцх“ који би пратили појаву убиства  жена из родног аспекта те анализирали податке ради уочавања кључних пропуста који доводе до убиства жена од стране њихових супруга или бивших и садашњих партнера.

Први панел конференције био је посвећен стању у регији, законодавном оквиру као и статистичким подацима везаним за убиства жена и насиље у породици. О стању у другим земљама регије везано за фемицид и родно условљено насиље над женама говориле су гошће из регије. На другом панелу покушало се сагледати садашње стање и дефинисати механизми превенције насиља у породици и партнерским везама која доводе до убистава жена. Изнијети су статистичи подаци  о кампањи освјешћавања, о законодавном оквиру и начину процесуирања починитеља, те механизмима заштите жртава.  Биљана Пејовић, начелница Одјељења за послове родне равноправности Министарства за људска и мањинска права Републике Црне Горе на презентацији је предочила стање у Црној Гори када је у питању родна равноправност са посебним фокусом на превенцију и заштиту од родно засновоаног насиља. Она је нагласила да је родно засновано насиље свакодневна појава са вишеструким негативним  посљедицама по свако друштво.

„Влада Црне Горе, наглашава потребу да се појави насиља у породици као и сваког облика родно заснованог насиља додатно посвети пажња кроз јачање међуинституционалне сарадње, сарадње са невладиним организацијама и локалним заједницама. Министарство за људска и мањинска права има континуирану сарадњу са НВО сектором. Министарство на годишњем нивоу прикупља релевантне податке од надлежних институција и обједињује их у званичном документу и објављује на сајту. Статистика показује  да је током 2015. регистровано 180 (205) кривичних дјела насиље у породици или у породичној заједници, мање за 12,2 % у односу на 2014. годину. Тужилаштву је процесуирано 167 кривичних пријава, којима је пријављено 185 лица, од којих четири малољетна лица. По полу: 169 мушког и 16 женског пола. Регистровано 1 326 прекршаја из члана 36 Закона о заштити од насиља у породици“, нагласила је Пејовићева.

Циљ другог панела био је сагледати тренутно стање, али и дефинисати механизме превенције насиља у порородици и партнерским везама која доводе до убистава жена.

Бивша предсједница Одбора за родну равноправност Црне Горе, Нада Дробњак  изнијела је искуства из регије, при чему је нагласила да је за разлику од Хрватске, Црна Гора ратификовала Истанбулску конвенцију и тренутно ради на усклађивању закона, и спровођењу легислативе и у регији. На крају конференције донесени су закључци који би требали доприњети превенцији фемицида у регији.

Министарство за људска и мањинска права