Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Међународни дан борбе против насиља над женама

Међународни дан борбе против насиља над женама
Датум објаве: 25.11.2016 15:57 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


ммпУ сарадњи Мисије ОЕБС-а у Црној Гори и Министарства за људска и мањинска права данас је, у Подгорици, одржана конференција поводом Међународног дана борбе против насиља над женама, 25. новембра. Догађај је уједно био и увод у почетак глобалне кампање „16 дана активизма у борби против насиља над женама“ која се обиљежава у 164 земље у свијету. У нашој земљи, уз подршку ОЕБС –а, кампања се одржава од 2007. године.

Кампања обухвата још неке важне датуме, укључујући и 29. новембар – Међународни дан бранитељица људских права, 1. децембар – Свјетски дан борбе против АИДС-а, 3. децембар међународни дан особа са инвалидитетом  и 6. децембар – годишњицу Монтреалског масакра. Завршава се 10. децембра, Међународним даном људских права.

Леон Гјокај испред Министарства за људска и мањинска права истакао је да је насиље у роду са страхом, и као такво препрека је у постизању једнакости,развитка и мира. Према његовим ријечима, у преко 75% случајева, дјеца присуствују насиљу над женама у породици, а у преко 50% случајева и сама трпе насиље. Од дјеце која су била свједоци породичног насиља  60% дјечака су потенцијални насилници, а око 50% дјевојчица постају жртве насиља током живота. Гјокај је нагласио да узнемирују подаци из истраживања који наговјештавају став грађана да је насиље оправдано у појединим ситуацијама, што сматра сваки наш четврти грађанин, те да га жртва изазива својим понашањем.

Насиље, као изразито негативан феномен, веома је важан изазов за промјену друштвене свијести. А она је предмет низа реформи у законодавству, образовању, те систему здравстене заштите.

Њ.Е Јанина Хребичкова, шефица Мисије ОЕБС-а у Црној Гори, изразила је задовољство поводом удруживања напора и стварања синергије неопходне за рјешавање овог проблема, будући да су укључени партнери из различитих области, што је доказ томе да Црна Гора овој проблематици приступа на систематичан начин. Њ.Е. Хребичкова најавила је и видео кампању „Рачунај на мене!“, чији су протагонисти 16 мушкараца који подсјећају на шеснаест чињеница о родно заснованом насиљу.

Фиона Меклуни, стална координаторка Система УН и стална представница УНДП у Црној Гори, указала је на податке који свједоче да  су у Црној Гори и даље присутни патријархални ставови и традиционални обрасци понашања који су дискриминаторни и који подстичу родне стереотипе. Према истраживању УНДП из 2015. године, сваки/а други/а службеник/ца у црногорском правосуђу сматра да је „насиље у породици приватна ствар коју не требанужно пријављивати.“ Она је нагласила и да је било позитивних помака, посебно у области унапређења правног и оквира политика за борбу против насиља у породици, уз подршку Система УН и уз финансијску потпору Европске уније. Она је позвала све присутне партнере да предузму снажнију акцију, као појединци, али и у оквиру институција које представљају, и уједно апеловала на цјелокупно друштво да покаже нулту стопу толеранције на насиље у породици.

Шеф Делегације ЕУ у Црној Гори Њ.Е. Аиво Орав истакао је родну равноправност као један од основних принципа на којима почива Европска унија, и која, с тим у вези, остаје снажно посвећена спрјечавању родно заснованог насиља.

Шеф Одјељења за културу и медије у Амбасади САД у Црној Гори Марк Wајнберг изјавио је да је спрјечавање и одговор на родно засновано насиље камен темељац посвећености владе САД у њеном раду на унапређењу људских права и промоцији родне равноправнсоти. Он је присутне подсјетио на ријечи потпредсједника САД Џозефа Бајдена да се не може водити разговор о људским правима и људском достојанству без приче о праву сваке жене на овој планети да буде слободна од насиља и страха.“

У наставку конференције разговарано је о најбољим праксама у борби против родно заснованог насиља са локалног нивоа, као и искуствима црногорских склоништа за жртве насиља, Сигурне женске куће, СОС Телефона за жене и дјецу жртве насиља Никшић,  Склоништа за жртве трафикинга и Бона Фиде из Пљеваља.

Конференција је окупила учеснике/це из црногорских институција, цивилног сектора и међународне заједнице који се баве облашћу родне равноправности, акцентујући борбу против насиља над женама.

Спот можете погледати на линку:хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=ВЗ6СВYе7yрА&апп=десктоп

Министарство за људска и мањинска права