Manja slova Veća slova RSS

>

Predstavljen Komentar Zakona o rodnoj ravnopravnosti

Predstavljen Komentar Zakona o rodnoj ravnopravnosti
Datum objave: 16.11.2016 16:29 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Danas je u Podgorici u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava – Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti i Misije OEBS-a u Crnoj Gori predstavljen Komentar Zakona o rodnoj ravnopravnosti. Događaj je organizovan u cilju predstavljanja dokumenta i diskutovanja o načinima implementacije Zakona o rodnoj ravnopravnosti direktno sa autorkama Komentara Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

U uvodnom dijelu događaja učesnicima/cama se obratila generalna direktorica Direktorata za unapređenje i zaštitu ljudskih prava i sloboda u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Blanka Radošević Marović, šefica za demokratizaciju u Misiji OEBS-a u Crnoj Gori, Lia Magnaguagno, te autorke publikacije -  Nada Drobnjak, predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost u Skupštini Crne Gore i Slavica Bajić, pomoćnica sekretara Sekretarijata za zakonodavstvo, koje su i predstavile publikaciju ovom prilikom.

 

Generalna direktorica Radošević-Marović podsjetila je da je cilj ovog resora je da, prije svega, skrene pažnju crnogorskog društva na pravedniji i korektniji tretman pojma i uloge žene. Za savremenu ženu postoji mnoštvo iskušenja u ostvarivanju njene emancipacije i afirmacije. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava svojim aktivnostima značajno je unaprijedilo stanje u oblasti rodne ravnopravnosti i participacije žena u društvu kroz svoje edukativne programe, te kampanjama koje aktivno sprovodi po pitanju participacije žena, kao i istraživanjima na istu temu. U savremenom dobu u Crnoj Gori i regionu,  došlo je do velikih promjena kada je u pitanju položaj žena. Došlo je do povećanog učešća žena u ukupnoj radnoj snazi, žene u brojnim zemljama imaju prava i zaštitu države, zatim imaju slične uslove i mogućnosti da se obrazuju, napreduju u svojim karijerama kao i muškarci.

„Crna Gora treba da preduzme sve neophodne mjere  na lokalnom nivou kako bi se postigla ravnopravnost u društvu i time ostvario politički, ekonomski, socijalni i kulturni razvoj. Stoga, glavne aktivnosti ćemo usmjeriti na razvoj kapaciteta lokalnih mehanizama”, navela je g-đa Radošević Marović. 

G-đa Lia Magnaguagno, šefica za demokratizacije u Misiji OEBS-a u Crnoj Gori, istakla je da saradnja Misije OEBS-a u Crnoj Gori i crnogorskih institucija traje od kad postoji Misija, pogotovu kada je u pitanju jačanje principa rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou, te da je za promjene u toj oblasti neophodno vrijeme. „To je kontinuirani proces koji zahtijeva stalnu političku posvećenost i predanost poslu, uz odgovarajući pravni okvir. Zakonom proglašena prava ne garantuju njihovu uspješnu implementaciju, niti se njihovo tumačenje dešava samo po sebi, te tako svi imaju ulogu da se postaraju da Zakon o rodnoj ravnopravnosti bude implementiran na adekvatan način“, navela je g-đa Magnaguagno i dodala da će Misija OEBS-a nastaviti sa podrškom pri implementaciji standarda rodne ravnopravnosti.

Događaj je okupio brojne predstavnike/ce crnogorskih institucija i civilnog društva koji se bave rodnom ravnopravnošću.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava