Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Сарадња између Бугарске и Црне Горе у области женског предузетништва

Сарадња између Бугарске и Црне Горе у области женског предузетништва
Датум објаве: 04.09.2016 13:11 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


У циљу јачања родне равноправности и промоције жена у предузетништву, у Херцег Новом одржана је  радионица на тему “Улога и проблеми женског предузетништва у Бугарској и Црној Гори”. На радионици су учествовале  представнице Удружења жена Бугарске које су боравиле у студијској посјети Црној Гори, коју је организовало Удружење предузетница Црне Горе, успјешне предузетнице из Црне Горе, представнице општине Херцег Нови и Министарства за људска и мањинска права.у организацији Удружења предузетница Црне Горе. Министарство за људска и мањинска права подржало је ову активност. 

Биљана Пејовић, начелница Одјељења за послове родне равноправности у Министарству за људска и мањнска права отворила је радионицу и том приликом оцијенила да је размјена искустава између Бугарске и Црне Горе, веома важна и неопходна у циљу значајнијег унапређења положаја жена у региону.

Она је истакла да у Црној Гори активно радимо на снажењу  положаја жена и неопходно је да се уједине конструктивне идеје са другим државама, посебно земљама Западног Балкана, како би жене биле у потпуности равноправне са мушкарцима и у пракси.

“Министарство за људска и мањинска права, које Закон о родној равноправности препознаје као један од главних институционалних механизама за остваривање механизама родне равноправности, кроз спровођење својих надлежности, усмјерава своје активности, прије свега на унапријеђење стања у овим областима кроз организовање едукација, истраживања и кампања за различите циљне групе инволвиране у оставривање политике родне равноправности и то у оним областима гдје постоји евидентно родна неравноправност, надлежности овог министарства су најпрепознатљивије”, објаснила је Пејовићева.

 Са Удружењем предузетница Црне Горе, Министарство  има успјешну сарадњу, стога је, према њенима ријечима  потребно много заједничког труда да се промијени свијест, да се уложе велики напори како би се постигла родна равноправност на свим пољима.

“Жени је дато да влада и послује, на исти начин да се бори за своје право као мушкарац. Дакле, промоција родне равноправности највећи је допринос постизању стабилности и безбједности на овим нашим просторима, И пружање могућности женама да се остваре у бизнису”, закључила је Биљана Пејовић.

На радионици су говориле и Бранка Грубор Божовић, савјетница за родну равноправност у општини Херцег Нови, Искра Даскалова, предсједница удружења жена у Бугарској као и Едита Даутовиц, предсједница удружења предузетница Црне Горе.

Министарство за људскаи мањинска  права