Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Меморандум у циљу предузимања даљих стратешких мјера за осигурање превенције насиља у породици и насиља над женама

Меморандум у циљу предузимања даљих стратешких мјера за осигурање превенције насиља у породици и насиља над женама
Датум објаве: 22.07.2016 15:50 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Уважавајући улогу организација цивилног сектора у изградњи демократског друштва, као и њихов допринос ширењу идеје људских права и владавине права у Црној Гори и препознајући интерес за јачањем сарадње у циљу побољшања стања људских права у Црној Гори, Министарство за људска и мањинска права и невладино удружење Центар за женска права потписали су данас Меморандум о интензивирању будуће сарадње.

Споразум је потписан у циљу предузимања даљих стратешких мјера за осигурање превенције насиља у породици и насиља над женама, и обезбјеђивања квалитетних, дјелотворних и кредибилних механизама заштите жртава насиља и ефикасног гоњења починилаца у циљу смањења толеранције насиља како од стране појединаца, било да су починиоци или жртве, релевантних институција, тако и од друштва у цјелини.

Црна Гора је потписница Истанбулске конвенције која је ступила на снагу 1.8.2014. и која обавезује све актере у држави, институције, невладин сектор, медије, да активно дјелују у циљу превенције и сузбијања насиља.

У наредном периоду,  спроводиће се едукативни програми у области женских људских права, родне равноправности  и родно заснованог насиља, активности у вези са израдом извјештаја о спровођењу преузетих међународних обавеза, спровођењу препорука о положају жена, женским људским правима и родној равноправности Европске комисије, УН механизама и Савјета Европе. 

 

Стране потписнице ће ближе сарађивати на размјени информација и имплементацији пројеката и активности у вези са промоцијом равноправности жена и мушкараца, заштитом од насиља над женама и насиља у породици и сузбијањем родне дискриминације.

 

У протеклих годину дана, у области пружања заштите жртвама свих облика насиља, усвојени су : Закон о измјенама и допунама Закона о родној равноправности, Закон о забрани дискриминације лица са инвалидитетом, Закон о измјенама и допунама Закона о бесплатној правној помоћи,  Закон о накнади штете жртвама кривичних дјела насиља, Стратегија за заштиту од насиља у породици, који пружају заштиту жртвама свих облика насиља.

Министарство за људска  и мањинска права