Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Начелница Пејовић на додјели награда за најбоље предузеће које подржава породицу у Црној Гори 2016.

Начелница Пејовић на додјели награда за најбоље предузеће које подржава породицу у Црној Гори 2016.
Датум објаве: 11.07.2016 14:22 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Манифестација такмичарског карактера на националном нивоу “Предузећа која подржавају породицу  у Црној Гори 2016”, одржана је данас, традиционално по четврти пут, у Подгорици. На такмичењу је узело учешћа двадесет, претежно микро и малих предузећа, који се баве различитим дјелатностима.

Догађај је отворила Биљана Пејовић - начелница одељења за родну равноправност Министарства за људска и мањинска права. Начелница Пејовић објаснила је да већини жена у Црној Гори да би се доказале у предузетништву и даље недостаје новац, на првом мјесту, али и информације, контакти и подршка породице.

Она је истакла да је у фокусу активности Министарства за људска и мањинска права, у области постизања родне равноправности, ојачавање преговарачких позиција женске предузетничке популације и  њиховог утицаја на пословно окружење.

Кроз различите афирмативне мјере које спроводи Влада Црне Горе, те Инвестиционо - развојни фонд, Дирекција за развој малих и средњих предузећа, а тичу се одређених бенефиција- попут ослобађања плаћана доприноса за запослене у фирамама које се оснивају на сјеверу, те појединих повољних кредитних линија за женско предузетништво, покушавамо да укључимо што више жена на тржишту рада, нагласила је начелница Пејовић.

Она је подсјетила да је женско породично предузетништво најприсутније у развијеним привредама, гдје ужива подршку власти кроз различите економске механизме, као што су пореске олакшице и приступ микрокредитним линијама. Према њеним ријечима, тренд растућег укључивања жена у привређивање присутан је и у земљама у развоју, тако су у Кини 25 % бизниса насталих крајем седамдесетих започеле жене, а у Африци, Азији и Латинској Америци жене доминирају у производњи, пласману и продаји хране. У овим регионима евидентна је и повећана партиципација жена у руковођењу породичним фирмама.

Новије статистике показују да 8 милиона жена у САД управља својим и породичним фирмама и да су оне расле два пута брже од оних које су, последњих година, основали мушкарци.

Ипак, констатовано је да за савремену жену постоји мноштво искушења у остваривању њене еманципације и афирмације у друштву.

Присутнима су се обратили и Владимир Рајчић из Службе градоначелника Главног града, и Едита Даутовић -  предсједница Удружења предузетница Црне Горе, чије предузеће је проглашено најбољим на овом значајном такмичењу.

Према мишљењу  присутних и жирија,  агенција  “Милленниум Бусинесс Гроуп” својим знањем, високим степеном професионализма пружа клијентима велику подршку, сигурност и дискрецију у пословању.

Едита Даутовић је власница и директорка агенције Милленниум, предсједница Удружења предузетница Црне Горе и Предсједница Балканског удружења жена у занатству.

Манифестација је подржана од  Министарства за људска и мањинска права, Министарства рада и социјалног старања, Завода за запошљавање Црне Горе и Главог града.

Министарство за људска и мањинска права