Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

У Талину одржана конференција Комисије за родну равноправност

У Талину одржана конференција Комисије за родну равноправност
Датум објаве: 01.07.2016 14:41 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Представнице Министарства за људска и мањинска права, Биљана Пејовић, начелница Одјељења за послове родне равноправности и Татјана Анђелић, начелница Одјељења за европске интеграције, програмирање и имплементацију ЕУ фондова, учествовале су на конференцији Комисије за родну равноправност, која се одржала у Талину – Естонија, 30. јуна – 1. јула 2016. године. Начелница Пејовић и начелница Анђелић су представнице Црне Горе у поменутој Комисији.

Конференција је организована од стране Савјета Европе и Министарства социјалних послова Естоније, а исту је отворио премијер Естоније, г-дин Таави Роивас. Своја излагања на конференцији, имали су и министарка вањинских послова Естоније, г-ђа Марина Каљуранд, министар за социјалне послове Естоније, г-дин Маргус Тсахкна, и министар за људска права, једнаке могућности и законодавство Републике Чешке, г-дин Јири Диенстибер.

На Конференцији се разматрао напредак у имплементацији циљева Стратегије родне равноправности Савјета Европе 2014-2017, најбоље праксе и њихов утицај на националне политике и стратегије.

Током конференције разговарано је о могућностима, али и институционалним изазовима за имплементацију политике родне равноправности на међународном и националном нивоу, као и мјерама које треба предузети у наредном периоду, како би та политика била одржива.

Представнице Црне Горе информисале су о законодавном, стратегијском и институционалном оквиру у области политике родне равноправности, као и које се активности предузимају на националном, али и на локалном нивоу у циљу квалитетне имплементације те политике.

На конференцији су добијене следеће препоруке:

Неопходно је да владе предузимају даље акције на јачању политике родне равноправности; 

Неопходно је наставити са едукативним активностима из области родне равноправности, како у образовном систему, тако и уз још веће учешће медија уз акценат на промоцију политике родне равноправности путем социјалних мрежа;

Неопходно је наставити са имплементацијом Истанбулске конвенције на начин да се  у спровођење активности укључе сва релевантна тијела  и механизми Савјета Европе;

Савјет Европе ће и даље имати утицајну улогу у праћењу политике родне равноправности, са нагласком на борбу против родних стетеотипа и сексизма, као и на борбу против насиља над женама.

Министарство за људска и мањинска права