Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Свечана академија поводом 70. година од како су жене стекле право гласа у Црној Гори

Свечана академија поводом 70. година од како су жене стекле право гласа у Црној Гори
Датум објаве: 29.06.2016 11:23 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


 

Поводом 70 година од када су жене у Црној Гори стекле право гласа, Делегација Европске уније у Црној Гори, Министарство за људска и мањинска права и Канцеларија Програма Уједињених нација за развој, у сарадњи са Црногорским народним позориштем, организовали су свечану академију. Кроз мултимедијални програм, осмишљен као осврт на кључне догађаје у историји женског политичког активизма у Црној Гори, публика је у националном театру имала прилику да види како су жене у Црној Гори улагале напоре у протеклим деценијама како би равноправно са мушкарцима дијелиле политички простор.

 

 Министар Нумановић је, у свом обраћању, позвао присутне да се заједно осврну на путеве којима су пролазиле жене да би биле постигле равноправност, да осјете дјелић атмосфере у којој су оне баштиниле своја надања, чувале своја увјерења, изграђивале свој друштвени и политички активизам.

Он је истакао да је у Црној Гори положај жена данас значајно унапријеђен. Жене учествују у извршној и судској власти, у локалним самоуправама, заступљене су у бизнису, снажне у култури, препознатљиве у умјетности. Напредовали смо у правима жена, и Европа то препознаје. Свакако, да јесмо на добром путу, али и свјесни чињенице да нам бројни изазови још увијек предстоје, рекао је Нумановић. Свечана академија била је прилика да се са уважавањем сјетимо жена  које су се бориле за остваривање својих права, за своје мјесто у друштву и историји Црне Горе, али и прилика да се сагледа снага жена да истраје у борби за своја увјерења. Синоћње вече омаж је њиховом историјском успјеху.

 

Отварајући академију, амбасадор ЕУ у Црној Гори, Митја Дробнич, подсјетио је да је једнакост жена и мушкараца једна од темељних вриједности Европске уније. "Питање родне равноправности у политичком, економском и друштвеном животу једне земље захтијева стално едуковање и подизање свијести свих чланова друштва, и ту увијек има простора за побољшање. Остваривање права гласа један је аспект ове приче. Остваривање права да будемо изабрани, не само на папиру, већ и у пракси, представља још један важан елемент који показује у којој мјери су демократске вриједности утемељене у једном друштву", поручио је шеф Делегације ЕУ.

"ЕУ се залаже за интеграцију родне перспективе у све политике и промовише конкретне мјере за повећање броја жена у политици и на тржишту рада, као и за обезбјеђивање једнаких шанси за жене када је ријеч о образовању. ЕУ је такође снажно посвећена заустављању родно-заснованог насиља", нагласио је амбасадор Дробнич.

 

У свом уводном излагању, стална координаторка Система УН у Црној Гори, Фиона Меклуни, нагласила је да је борба црногорских жена за право гласа била дио глобалне битке, подсјетивши да су црногорске сифражеткиње започеле своју борбу почетком Другог свјетског рата, обликујући своје политичке захтјеве и дјеловање кроз антифашистички покрет. Ипак, као што је Меклуни назначила, политичко учешће жена и остваривање родне равноправности у пракси и данас представља изазов. Због тога су важни и глобални циљеви УН за одрживи развој, који подразумијевају и родну равноправност, као и бројне конвенције и резолуције које показују да је родна равноправност једна од кључних визија Уједињених нација и политичка обавеза 189 земаља, укључујући и Црну Гору.

* * *

Свечана академија организована је у оквиру пројекта "Подршка антидискриминационим и политикама родне равноправности", који спроводи Канцеларија УНДП у Црној Гори и Министарство за људска и мањинска права, уз финансијску подршку Европске уније. Програм се реализује  у сарадњи са НВО НОВА - Центар за феминистичку културу.

 

Видео изјава др Суада Нумановића, министра за људска и мањинска права