Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Потписан Споразум о заједничком финансирању пројекта "Подршка антидискриминационим и политикама родне равноправности" са УНДП у Црној Гори

Потписан Споразум о заједничком финансирању пројекта "Подршка антидискриминационим и политикама родне равноправности" са УНДП у Црној Гори
Датум објаве: 25.04.2016 16:25 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


ммпМинистар за људска и мањинска права др Суад Нумановић и стална представница УНДП/координаторка Система УН у Црној Гори Фиона Меклуни потписали су данас Споразум о заједничком финансирању пројекта „Подршка антидискриминационим и политикама родне равноправности“, који је подржала Делегација ЕУ у Црној Гори из ИПА фондова. Развој политика и законодавства посљедњих година креирао је повољан амбијент за бављење питањима родне равноправности, истакао је министар. Он је рекао да то захтјева не само политичку вољу, људски и финансијски капацитет и континуирано праћење активности, већ и културни трансформативни процес у институцијама, те промјену свијести јавности и уклањање стереотипа.

Он је рекао је да претходни Програм родне равноправности, који је спроводио УНДП у партнерству са Министарством људских и мањинских права, такође уз подршку Европске уније, имао за циљ побољшање положаја жена у погледу њиховог личног интегритета, економског напретка и политичког представљања, гдје је и постигнут видљив напредак. Нови Програм подршке антидискриминационим и политикама родне равноправности односи се на јачање капацитета институција, као и побољшање и унапређење релевантних механизама и политика.

Констатовано је да УНДП кроз овај програм пружа подршку Црној Гори за испуњавање обавеза у процесу придруживања ЕУ, као и у спровођењу политика родне равноправности на свим нивоима. Госпођа Меклуни је истакла значај досадашњег партнерства са Владом Црне Горе  у областима политичког оснаживања жена, гдје су постигнути видљиви резултати захваљујући квотама које су уведене у Изборни закон, с циљем повећања учешћа жена у политици. Такође, значајни резултати су постигнути и на пољу борбе против насиља у породици и унапређења женског предузетништва. Она је изразила задовољство поводом сарадње са Министарством и истакла значај заједничког дјеловања и посвећеног рада тима Одјељења за родну равноправност.  Меклуни је поручила да се радује остварењу циљева који су предвиђени новим пројектом за период од наредне три године.

Министарство за људска и мањинска права