Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Договорена сарадња на утврђивању Индекса родне равноправности са МОНСТАТ-ом

Договорена сарадња на утврђивању Индекса родне равноправности  са МОНСТАТ-ом
Датум објаве: 19.02.2016 16:28 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић састао се данас са директорицом Завода за статистику (МОНСТАТ) Горданом Радојевић и помоћником директора Сектора социјалне статистике Вуком Чађеновићем.
Министар Нумановић и директорица Радојевић разговарали су о могућностима сарадње Министарства за људска и мањинска права и МОНСТАТ-а, а нарочито у дијелу коришћења званичних статистичких података и мјерљивих индикатора у оквиру спровођења политике заштите људских права, забране дискриминације и једнаких могућности.

Обзиром на чињеницу да је равноправност жена и мушкараца основна вриједност Европске уније и да је садржана у свим њеним споразумима и у Повељи Европске уније о основним правима, јасан је значај улоге коју Европска унија има у обезбјеђивању проширења принципа родне равноправности са међународног и нивоа на национални, регионални и локални ниво.

 
Развијане су временом специјалне политике у циљу унапређења родне равноправности у Европској унији, односно земљама чланицама. Различитим инструментима, широм свијета, мјерен је степен родне равноправности у релевантним приоритетним доменима и на националном нивоу. Оно што је кључно јесте да ниједан од тих инструмената није направљен специјално за мјерење родне равноправности у оквиру политике Европске уније.
Индекс родне равноправности по први пут је покренут од стране Европског института за родну равноправност 2013.,са циљем праћења напретка у равноправности полова. Индекс представља механизам за мјерење родне равноправности кроз шест области: знање, рад, здравље,новац,време, моћ и две подобласти:насиље и наилажење на неравноправност.Индекс се мјери на скали од 1-100, а на нивоу Европске уније износи 52,9%. Потребу за индексом родне равноправности је првобитно установила Европска комисија, а Европски инситут за родну равноправност у Виљнусу је званичан носилац израде Индекса родне равноправности у Европској унији.

На састанку је размотрена могућност мјерења Индекса родне равноправности у Црној Гори, како би се отишло корак даље у стандардизацији ове области, а прије свега добила јаснија слика и разумијевање постојеће ситуације у овој области и добио јасан путоказ за даље дјеловање. Индекс родне равноправности, као поуздан показатељ стања, представља важан инстумент како за пројектовање будућих јавних политика којима се унапређује област родне равноправности, тако и за мјерење степена сензитивности политика уопштено.

Сагледавање стања ствари из родног аспекта и родно освјешћивање свих сфера друштва је од круцијалног значаја за изградњу демократског друштва и приближавање стандардима Европске уније. У овом контексту, Индекс родне равноправности представља један од кључних механизама ка остварењу тог циља, закључено је на састанку.
У Црној Гори постоје релевантни подаци за већину области које су одређене за мјерење индекса родне равноправности, те би то олакшало могућност израде и увођења овог индекса, док би за области гдје недостају подаци била неопходна додатна истраживања и тражена експертска помоћ и подршка.

Договорено је да двије институције у наредном периоду потпишу Меморандум о сарадњи, где би се дефинисале између осталог дефинисале и активности на припреми и изради индекса родне равноправности у Црној Гори.
МОНСТАТ у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права од 2006. године издаје публикацију “Жене и мушкарци у Црној Гори, што је свакако допринос потреби да се стање у друштву између осталог прати и преко статистичких података приказаних према полу.

 
Министарство за људска и мањинска права